vrijdag 12 juni 2009

Lelijke plekken deel 8: Mandenmakerssteeg

De Mandenmakerssteeg is één van de drukst bewandelde en befietste steegjes van Leiden. Hij verbindt de hoofdwinkelstraten Haarlemmerstraat en Breestraat. Het is één van de plekken die het meest achterbuurterig overkomt in de binnenstad. Nou zou je dat soort steegjes aan de ene kant moeten koesteren. Want stel dat je ooit een gangsterfilm moet maken in Leiden, dan moet je wel een locatie hebben natuurlijk. Dan heb je niets aan een stad die alleen maar lieflijk is. Maar de kans dat er in Leiden ooit een gangsterfilm wordt opgenomen lijkt me klein. Daarom lijkt het me beter om deze steeg en het gebied daarom heen flink op te knappen.

Nou ligt er al een plan voor deze steeg. Een plan waarop we als inwoners konden stemmen toen het Aalmarktproject er leek te komen. Op de artist impression hiernaast zie je het ontwerp waarop ik gestemd heb. Ik weet niet of deze het ook won in de verkiezing. Ik vond dat in elk geval een prachtig plan. De Waag vrijstaand gemaakt, zodat je eindelijk eens ziet wat voor mooi gebouw dat eigenlijk is. Een pleintje achter de Waag - zo'n besloten pleintje die je veel in Spanje ziet, waar je je meteen thuisvoelt. En ook omdat Leiden zo weinig (goede) pleinen heeft.
Een mooi eyecatching transparant nieuw gebouw aan de Breestraat, waardoor deze straat van vergane glorie weer wat glans zou krijgen. Tegelijkertijd ruimte biedend aan één of twee grote winkels die nu niet in de binnenstad terecht kunnen vanwege het gebrek aan grote units. Alles leek op zijn plek te vallen in dit plan. Zo zonde dat ook dit project weer een vroege dood is gestorven. Wat overblijft is het lelijkste steegje van Leiden, waar je je even gangster kan voelen.

Geen opmerkingen: