donderdag 25 juni 2009

LDM-pand: eerst ateliers, dan ouderen

Het Leidsch Dagblad meldt dat het voormalige pand van de Leidsche Duinwatermaatschappij (LDM) ruimte gaat bieden aan tien grote en kleine ateliers, die weg moeten uit Kunstcentrum Haagweg 4. Die kunnen het een jaar lang gebruiken totdat de verbouwing van Haagweg 4 is voltooid. Dat lijkt me een prima functie - het is een inspirerend gebouw voor creatievelingen. Niet voor niets dat in de voormalige textielfabriek Tieleman en Dros aan de overkant van de Middelstegracht ook allemaal creatieve bedrijven zjin gehuisvest. Daar zijn allerlei synergievoordelen mogelijk.

Minder goed nieuws is dat het tijdelijk is. Na een jaar of wat langer is het de bedoeling dat woningcorporatie Ons Doel het gaat verbouwen tot complex met 24 appartementen voor ouderen. Dat is dan weer slecht nieuws. Dit soort oude panden kunnen een waanzinnige aanjager zijn voor de creatieve industrie: creatieve bedrijven vestigen zich er graag. Komt nog bij dat het pand (of eigenlijk een complex van panden) in Quartier Leyden ligt, dat in het Programma Binnenstad is benoemd tot hippe, dynamische, creatieve, bruisende wijk rondom de oude binnenstad. Ik zie niet hoe ouderenhuisvesting in dat plaatje past.

"Het plan kan worden doorkruist als het gebouw tot gemeentelijk monument wordt verklaard", zegt een zegsman van Ons Doel. "Als het gebouw niet kan worden gesloopt, betekent dat niet noodzakelijkerwijs een streep door de rekening. Maar dan moeten we wel het oorspronkelijke plan aanpassen." Daar hopen we dan maar op. Tieleman en Dros zit al jaren vol, de SWO moet vaak 'nee' verkopen aan mensen die er willen huren. Ik zeg: zorg voor uitbreiding in een prachtig gerenoveerd LDM-complex. We staan op de 39e plaats als het gaat om het aantal starters, en op de 24e plaats als het gaat om creatieve bedrijvigheid, terwijl we in de top-3 staan qua creatieve klasse. Alle zeilen bijzetten om die creatieve bedrijvigheid in de stad zelf te houden: daar waren we het nu toch over eens?

Ik begrijp het niet. Hoe meer het Programma Binnenstad vast beleid wordt bij de gemeente, hoe meer het fout lijkt te gaan in de uitvoering. Huigpark opgeknapt: vergeten het aangekondigde pad aan de binnenkant van de singels er doorheen te leggen. Gemeentelijke panden verkocht: vergeten dat aan een partij te doen die past in het concept. En nu dit weer. Zo blijft het Programma Binnenstad een papieren tijger. Doodzonde.

Geen opmerkingen: