vrijdag 10 april 2009

De lessen uit Berlijn II: krachtige, vitale buurten

Hoe houd je toeristen langer dan een dag in je stad? Door afwisseling te bieden. Steden waar je wilt blijven hebben meerdere aantrekkelijke buurten met een sterk eigen karakter. Deel 2 van wat Leiden kan leren van Berlijn.

Berlijn
Een ochtend sjiek K-damm, een middag bijkomen in het groen van Tiergarten. 's Avonds eten langs de Spree. Een ochtend hip Prenzlauer Berg, een middag architectuur op Potsdammer Platz. 's Avonds eten in multiculti Kreuzberg.

Leiden
In Leiden heb je eigenlijk maar één buurt: de oude binnenstad. Je gaat als toerist niet naar de Professorenwijk, of het Boerhaavekwartier (nou ja, misschien voor de Leidse Hout). Of naar het bio science park. Daar is te weinig spannends te beleven.

Valt dat te sturen? Ja. Door bijvoorbeeld in de te herontwikkelen noordoostelijke rand van de binnenstad te kiezen voor een radicaal andere aanpak. Door echt een nieuwe, bruisende, creatieve, innoverende wijk neer te zetten naast de oude binnenstad: het Quartier Leyden. Te beginnen met het aantrekken van een Pi de Bruijn-achtige topstedenbouwer. Dat zijn nog steeds niet veel wijken dan, twee stuks. Maar al 100% meer dan eerst. En Leiden is Berlijn nu eenmaal niet, qua omvang.

Geen opmerkingen: