donderdag 9 april 2009

Geleerde lessen uit Berlijn I: clusteren en nog eens clusteren

Dit weekeinde de ogen uitgekeken in Berlijn. Wat een energie zit er in die stad! De stad die met Barcelona de meest spectaculaire ontwikkeling heeft doorgemaakt sinds begin jaren '90. Drie geleerde lessen voor de ontwikkeling van de (creatieve) stad Leiden. Les 1: clusteren en nog eens clusteren.

Berlijn
Alle musea bij elkaar (Museuminsel). Alle dure winkels bij elkaar (Kurfürstendam). Alle ambachtslieden bij elkaar (Sophienstrasse). Alle parken bij elkaar (Tiergarten, gebied rondom Reichstag/Spree). Alle overheid bij elkaar (rondom Brandenburger Tor). Etcetera. Zo krijgt elk gebied een eigen identiteit en voldoende kritische massa om er heen te gaan. Ter plekke kijk je dan waar je vervolgens specifiek naartoe gaat.

Leiden
Wij hebben in Leiden een totale versplintering van van alles. Reepje groen hier, stukje gras daar. Geen substantieel park (met een hoofdletter). Leuke kledingwinkels aan het begin van de Haarlemmerstraat en juist twee kilometer verder aan het eind van de Haarlemmerstraat. Niet bij elkaar. Galeries: overal door de stad. Musea: overal door de stad. Podia: overal door de stad. Ga zo maar door.

Valt dat te sturen? Een beetje wel ja. Bijvoorbeeld: het Nobelcomplex ontwikkelen als poptempel is een goede stap om te komen tot een Cultuurkwartier. Maar om dat Cultuurkwartier écht tot leven te wekken móet de Lammermarkt een cultuurplein worden, inclusief de nieuwe ingang van de Lakenhal daar. En winkeliersverenigingen en de gemeente kunnen een véél strakker beleid voeren op welke winkel in welk gebied mag komen. Etcetera.

Geen opmerkingen: