donderdag 26 maart 2009

Leiden moet meer Fred de Groten hebben

Leiden mag dan één na laatste staan op de lijst van beste winkelsteden van Nederland (Consumentengids 2008), de Hogewoerd trekt zich daar niets van aan. De afgelopen jaren zijn daar steeds meer bijzondere en hippe winkeltjes bij gekomen. Het oudste theewinkeltje van Nederland heeft gezelschap gekregen van jonge buren als Skoon Ecodesign, Van Manen aan Tafel en Tokkelientje. Stuk voor stuk winkels die een publiek van ver buiten Leiden trekken.

Een wereld op zich
De afgelopen weken ben ik veel op de Hogewoerd geweest om opnames te maken voor mijn eindexamenfilmpje van een crossmediacursus. Hieronder het resultaat. Ik heb aardig wat bijgeleerd over hoe detailhandel werkt. Da's een wereld op zich, die zich niet makkelijk laat sturen. Maar wel een beetje.

Fred achter de schermen
De vrouwelijke ondernemers (bijna alle winkels zijn van vrouwen) gaven hoog op over Fred de Groot. Hij wilde zelf niet zo graag op de film, leverde wel een mooie oude foto. Maar achter de schermen blijkt hij heel belangrijk te zijn voor de ontwikkeling van deze nog wat onopvallende winkelstraat.

Schappelijke prijzen
Fred is in 1939 geboren op de Hogewoerd. In die tijd zaten er nog veel fabrieken in de straat, die later zijn omgebouwd tot winkels. Fred heeft verschillende winkels gehad en runt nu nog meubelzaak De Woerd met zijn zoons. Diverse panden zijn van hem. Hij verhuurt ze tegen schappelijke prijzen, om zo startende onderneemsters de kans te geven een bijzondere winkel op te bouwen. Hij let goed op aan wie hij verhuurt, zodanig dat de winkels elkaar versterken. En hij knapt de panden op, in nauwe samenspraak met de onderneemsters.

Leiden zou méér Fred de Groten moeten hebben.

Geen opmerkingen: