maandag 23 februari 2009

Peter Zumthor

Begin maart is Peter Zumthor weer een paar dagen in Leiden en omgeving. Ik kwam gisteren het boek 'Architecten van nu' tegen. Uiteraard meteen naar de Z van Zumthor gebladerd, om te kijken wat de schrijvers te vertellen hebben over de architect van de Meelfabriek. Nou, dat loog er niet om.

'Sommigen menen dat Peter Zumthor de grootste architect van de wereld is op dit moment.'

'Hij is de enige nog levende architect ter wereld wiens werk al bij leven tot beschermd cultureel erfgoed is uitgeroepen' (de Therme in Vals, Zwitserland). Zijn werken worden door honderdduizenden architectuurliefhebbers bezocht. Als een soort bedevaartsgangers naar Mekka.

De grootste architectuurprijzen
Wat de auteurs van het boek in 2004 nog niet wisten, is dat Zumthor nu twee van de drie belangrijkste architectuurprijzen ter wereld heeft gewonnen. In 1998 de Carlsberg Architectuurprijs en vorig jaar de Praemium Imperiale. Zijn naam wordt al in verband gebracht met de laatste belangrijke wereldwijde prijs, de Pritzker Architecture Prize. In Europa won hij de belangrijkste prijs voor mooiste gebouw, de Mies van der Rohe Award.
Zumthor reist de hele wereld af voor zijn projecten, van Rome tot Berlijn tot buiten Europa. Ongelofelijk eigenlijk dat hij dan uitgerekend in Leiden (wereldwijd niet echt een naam als architectuurstad) een van zijn belangrijkste werken wil gaan realiseren. Ik hoop echt dat mensen op en rond het gemeentehuis beseffen wat een unieke kans we hier hebben. Dat ze hem het respect geven dat hij verdient, en hem de ruimte geven om een bouwwerk te maken dat geschiedenis gaat schrijven.

Internationaal team architecten naar Leiden
Zijn team met architecten uit Nederland, Duitsland, Italië, Engeland en Zwitserland wil binnenkort in Leiden neerstrijken om de plannen voor de Meelfabriek verder uit te werken en ze zoeken nog een geschikt atelier. Dat groot genoeg moet zijn om mockups te maken op ware grootte van hotelkamers etc. Ideeën voor inspirerende leegstaande ruimtes? Ik speel ze graag door!

Geen opmerkingen: