vrijdag 20 februari 2009

Bijzonder wonen, bijzondere sfeer

De meest bijzondere woonwijk van Leiden is zonder twijfel Nieuw Leyden, direct aan de noordkant van de binnenstad. Huurders en kopers mochten op het oude slachthuisterrein zelf hun huis ontwerpen. Daarmee is Nieuw Leyden het grootste binnenstedelijke gebied dat in particulier opdrachtgeverschap is ontwikkeld. Tientallen architecten mochten er aan de slag gaan om soms hele bijzondere woningen te ontwerpen.

Behalve dat het er steeds fraaier uit ziet allemaal nu de bouw vordert, is er nog iets interessants aan dit project. Bijzondere woningen trekken bijzondere mensen aan. En bijzondere mensen zetten een bijzondere, open, dynamische sfeer neer in zo'n wijk. En dat is weer de voorwaarde om bijzondere activiteiten en voorzieningen te trekken. Al bij de eerste informatieavonden ruim voor de bouw, waar talloze architecten zich presenteerden, werden de eerste warme contacten gelegd. Bij de oplevering van de eerste woningen werd een leuk feestje georganiseerd - zie de video hieronder.

Ik was dinsdag 12 februari bij de presentatie van de Structuurvisie op Leiden door stadsbouwmeester Donald Lambert in het Scheltemacomplex. Daar bleek dat een aantal woonwijken mogelijk ook een grondige herstructurering krijgen, zoals De Waard. "We moeten erkennen dat er na de oorlog kolossale blunders zijn gemaakt in de bouw van wijken. We moeten niet bang zijn om die te herstellen", zei de tweede spreker, Rein Geurtsen, die in Maastricht in korte tijd waanzinnig goede dingen voor elkaar heeft gekregen.

Ik hoop dat ze bij de herstructurering op precies dezelfde manier als bij Nieuw Leyden te werk zullen gaan. Dat levert uitdagend werk voor architecten en bouwers op, bijzondere woonwijken waar je graag wil wonen, en een instant positieve sfeer onder de bewoners.

Geen opmerkingen: