vrijdag 28 november 2008

Quartier Leyden: een nieuwe trendy wijk in de binnenstad

Langs de singels ten noorden en oosten van de Leidse binnenstad bruist het van de activiteit. Ongemerkt verrijst hier een nieuwe hippe culturele, creatieve wijk naast de oude binnenstad: het Quartier Leyden. Een wijk vol theater, film, muziek, beeldende kunst, design, hippe winkels en creatieve bedrijvigheid. Aan elkaar verbonden door de Leiden Promenade: een nieuw markant zes kilometer lang vrijliggend wandel- fiets en skatepad aan de binnenkant van de singels. De snelle lightrailverbinding RijnGouweLijn loopt straks precies langs het gebied en maakt het straks extra goed bereikbaar.

Cultuurkwartier
Quartier Leyden begint in het stationsgebied met een vernieuwd NS-station, een Visitors Centre, een grote bioscoop, dansgelegenheid, parkeergarage en hippe winkels en horeca. Even verderop het Cultuurkwartier, met het Scheltemacomplex, het Nobelcomplex (LVC), de Schouwburg, Imperiumtheater, Jazzcafé The Duke, danssalon In Casa en de uitgebreide Lakenhal. Met de Lammermarkt als aansprekend evenementenplein.

Nieuwe Energie en Nieuw Leyden
Weer een paar honderd meter verder: Nieuwe Energie, een oude fabriek vol creatieve communicatiebedrijven (zie foto). Het hele gebied rondom de electriciteitscentrale zal een metamorfose ondergaan. Aan de overkant van de singel: een wijk vol moderne architectuur en hip wonen, Nieuw Leyden. Met op het terrein het markante 50 kV-station dat een culturele bestemming krijgt.

Cultuurparken
Voor de parken (Huigpark, Blekerspark, Ankerpark en Katoenpark) langs de singel is een plan ontwikkeld: dit worden parken die in het teken staan van avontuurlijk spelen, bijzondere landschapsarchitectuur en cultuur. Via deze parken kom je terecht in de Haven, dat zich gaat ontwikkelen tot een gebied vol hippe winkels en horeca, en een centrum van watertoerisme. Het gebied eindigt bij de Meelfabriek, waar vanaf 2009 op ruim 40.000 m2 een compleet nieuwe wijk ontstaat met volgens de plannen cafés, restaurants, een designhotel, creatieve kantoorruimtes en collegezalen, hippe woningen voor jongeren en lofts, een eigen haven en een parkeergarage.

Dynamiek tussen oud en nieuw
De binnenstad bestaat straks uit twee delen: het Quartier Leyden, waar de nadruk ligt op vernieuwing en creativiteit. En de oude binnenstad, waar je kunt genieten van de historische kwaliteiten van de stad. Tussen die twee ontstaat een dynamiek die de stad spannend maakt, ook voor de grote creatieve klasse in Leiden. Deze gedachte is teruggekomen in de Structuurvisie Binnenstad 2030, die door de gemeente Leiden wordt opgesteld.

1 opmerking:

Marije is helemaal 1.7 zei

Goed dat je meteen verder gaat met het blog! Overigens is dit nu typisch een soort blogpost waar mensen niet of nauwelijks op reageren: het is een veeel te afgerond (en lang) verhaal. Geen losse eindjes, boude stellingen of drogredeneringen waar mensen zich door uitgedaagd voelen. Soms is geen reactie krijgen juist een compliment over het verhaal, raar genoeg, is mijn ervaring.