vrijdag 28 november 2008

Burgemeester Lenferink op bezoek

Burgemeester Henri Lenferink bracht vanmiddag een bezoek aan ons kantoor in Leiden. Hij nam onverwacht de tijd (ruim twee uur) om verder te praten over de ontwikkeling van de creatieve economie in Leiden en over Quartier Leyden. Eén van mijn belangrijkste thema's was uiteraard de rol die de gemeente zou kunnen spelen in de ontwikkelingen op dit gebied. Een boeiend gesprek, dat mij (en ik hoop de burgemeester ook) veel nieuwe inzichten gaf.

Ga niet naar de gemeente
De afgelopen maanden heb ik van de gemeente (politici, ambtenaren) keer op keer te horen gekregen: "Als je iets gedaan wilt krijgen in deze stad, ga dan niet naar de gemeente." Want: geen geld, geen bestuurskracht en geen visie. Jammer natuurlijk, maar in elk geval eerlijk. Daar kun je natuurlijk van alles van vinden, je wentelen in zelfmedelijden. Maar daar hebben we niets aan naar mijn idee. We kunnen beter kijken wat er dan nog wél kan.

Ik denk dat die "We-gaan-ons-nergens-meer-mee bemoeien-want-we -kunnen-het-niet"-sfeer bij de gemeente niet té ver moet doorslaan. Want dat is niet realistisch. Ik ben de afgelopen tijd ook veel jonge ambtenaren tegengekomen (bij EZ, cultuur en programma binnenstad bijvoorbeeld) die heel wat in hun mars hebben. En die echt nog ambities hebben om wat te betekenen voor de toekomst van de stad.

Lean but mean ambtelijk team
Het zou fantastisch zijn als we een lean but mean, jong, multidisciplinair, resultaatgericht ambtelijk team zouden hebben dat zich volledig zou kunnen storten op de ontwikkeling van de (creatieve) stad, en in het bijzonder de binnenstad. Geld en visie valt er van de gemeente misschien niet te verwachten, maar tijd en inzet misschien wel. Zo'n team kan creatieve geesten mobiliseren, coalities smeden en investeerders zoeken. En intern in de gemeentelijke organisatie de weg banen voor vernieuwende initiatieven. Er zijn genoeg mensen bij creatieve organisaties in Leiden die hen daarbij willen helpen.

Zo'n team zou een beetje functioneren als het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). Niet op dezelfde schaal uiteraard, maar wel met dezelfde sfeer. De energie die je op het kantoor van de OBR opdoet, als je de deuren van het OBR binnenloopt, fantastisch. Je zou haast vergeten dat het een ambtelijke organisatie is.

1 opmerking:

e-klad zei

Joost, je maakt terecht onderscheid tussen geestdriftige ambtenaren bij de gemeente en het vrijwel immobiele gemeentesysteem, gevoed door managementcultuur, onkunde en geen verantwoordelijkheid dragen. Dus als we buiten dat roestige kader mensen mobiliseren - ambtenaar of niet - is er veel te bereiken. Zeker nu voor het eerst in deze stad cultuur als aanjager wordt gezien van stedelijke vernieuwing en mensen uit verschillende disciplines iets met elkaar willen opbouwen.