donderdag 27 november 2008

Leiden Creative City Index van start

Wie is de belangrijkste persoon in de creatieve economie van Leiden? Wordt het Armin van Buuren? Of toch Paul Koek? Of misschien één van de wetenschappers in de BioScience? Wie is die Mike Volpi eigenlijk van Joost Interactive Television? In april 2009 zullen we het weten. Dan wordt de Leiden Creative City Index geïntroduceerd: de lijst met belangrijkste personen, organisaties en creatieve hotspots in de Leidse creatieve industrie.

Grote creatieve klasse in Leiden
Leiden heeft de één na grootste creatieve klasse van Nederland, na Utrecht. Eénderde van de Leidse beroepsbevolking werkt in deze sector: architecten en ontwerpers, kunstenaars en communicatiespecialisten, evenementorganisatoren etc. Zij gebruiken Leiden vooral als slaapkamer: voor werken en uitgaan stappen ze in auto of trein naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. En dat is jammer. Want weet je creatievelingen aan de stad te binden, dan kan dat volgens de Amerikaanse wetenschapper Richard Florida een giga boost betekenen voor de ontwikkeling van de stad in elk opzicht: fysiek, sociaal, economisch, cultureel.

Bouwen aan de index
Op het kantoor van Maters & Hermsen is een tijdelijke redactie ingericht. Een groep communicatiestudentes van de Hogeschool Leiden speurt hier de komende maanden naar creatieve personen en organisaties en maken profielen. Een jury van deskundigen bepaalt wie hoe hoog op de lijst komt. De index laat daarmee aan de wereld zien dat Leiden een logische plaats is om je als creatief persoon of organisatie te vestigen. Het stimuleert Leidse creatieven in Leiden om méér te doen met hun creativiteit. En de lijst is een handig middel voor iedereen die een creatieve persoon of organisatie zoekt om mee samen te werken.

Geen opmerkingen: