vrijdag 18 december 2015

Nieuwe kansen voor Nieuweroord

Met zes buurgezinnen woonachtig aan de Rijnsburgerweg bedachten we een nieuw woonconcept voor Nieuweroord in Leiden. Nu de voormalige zusterflat direct tegenover onze huizen wordt gesloopt, ontstaat er ruimte voor nieuwbouw. Op een prachtige plek op het oude landgoed, midden in het Bos van Bosman. We vroegen ons af: in welk type gebouw zouden we zelf oud willen worden? Want dat willen we: blijven wonen in onze eigen geliefde wijk, nu onze kinderen het huis uit zijn, of in de toekomst het huis uit gaan, en we naar iets kleiners willen verhuizen.

De kern van het idee: voor elkaar en voor onze omgeving zorgen. Duurzaam, actief en gezond samenleven met verschillende generaties. Maar tegelijkertijd wel ook 'je eigen bedoeninkje' hebben. Eigenlijk weer een beetje terug naar af: naar de studentenhuizen waar een aantal van ons ooit in Leiden gestart zijn en waar we mooie herinneringen aan bewaren. Maar dan met meer luxe en privacy. Af en toe samen koken en eten. Ruimtes en spullen delen die je niet dagelijks nodig hebt. Zoals een sportruimte of een pianokamer, een eetkeuken voor grotere groepen en een gezamenlijk moestuintje. Samen energie opwekken en misschien wel de auto delen. In een duurzaam gebouw en omgeving die spontane ontmoetingen mogelijk maken. Het scheelt ruimte, het scheelt kosten en het draagt bij aan een sociaal rijk en vitaal leven.

Inmiddels is de werving en selectie van marktpartijen die Nieuweroord gaan ontwikkelen gestart. We zijn heel benieuwd met welke plannen zij komen. Wij zouden het geweldig vinden als er plannen tussen zitten waarin wij onze droom zouden kunnen verwezenlijken. Dat gebouw en die mensen zouden we gráág als nieuwe overburen willen verwelkomen. Hieronder het rapport dat we hebben geschreven.

Geen opmerkingen: