dinsdag 5 januari 2016

Ideeën voor Cultuurpark Lammermarkt

De Lammermarkt was voor mij de start  van het idee voor het Singelpark in Leiden. Ik vond het zo jammer dat de grootste open ruimte van de binnenstad, ook nog eens op zo'n prominente plek, uit een zee van steen en blik bestond. Juist ook omdat de potentie van de plek zo overduidelijk was: een grande entree van de binnenstad vanuit kust- en bollenstreek. Die prachtige Molen de Valk weer terug in de spotlights. De mogelijkheid om substantieel groen toe te voegen in de dichtst bebouwde stad van Nederland. De meerwaarde die het gebied zou kunnen hebben voor het te ontwikkelen Cultuurkwartier. De Lammermarkt zou een park moeten worden.

En dat gaat gebeuren. De vraag is nog even hoe. In 2017 zijn de auto's onder de grond verdwenen in wat de diepste parkeergarage van Nederland gaat worden. Dat is goed nieuws. Op dit moment worden plannen uitgewerkt voor wat er dan bovenop moet komen. Volgens het eerste plan bestrijkt een drukke weg de noord- en oostzijde van de Lammermarkt. Met de brug over de singels waar hij was: precies op de punt van het historische bolwerk. De zuidzijde wordt de in- en uitrit van de garage. De westzijde, het deel tussen de singel en de molen, blijft een druk fietspad.

Verkeersplein?
De Lammermarkt dreigt een verkeersplein te worden in plaats van een Cultuurpark. Waarbij het hart van het verkeersplein vrij stenig zou blijven. Het beleven van groen en cultuur gaat niet goed samen met het geluid, de drukte en onrust van verkeersstromen rondom. We zouden alles op alles moeten zetten om die kwaliteiten - cultuur en groen - zo veel mogelijk tot hun recht te laten komen en het verkeer zo veel mogelijk uit het zicht en oor te houden.

Onze basisideeën als Vrienden van het Singelpark hebben we vervat in onderstaande presentatie. De groenste kermis van Nederland. De tuin van het Cultuurkwartier. Ruimte voor grotere en kleinere optredens en andere passende evenementen in het groen, met Molen de Valk als decor. Een amfitheater(tje) dat uitnodigt tot optredens. De grootste groene plek in de meest versteende binnenstad van Nederland om  te rusten, te zonnen, te picknicken, voor sport en spel. De vermaarde 'plantsman' Piet Oudolf die er een onovertroffen tuin aanlegt met beplanting die een kunstwerk op zich vormt. Ingrediënten om van de Lammermarkt een onovertroffen Cultuurpark te maken waar wij en generaties na ons van kunnen genieten.


1 opmerking:

Marieke van Gils zei

Doet me denken aan de nieuwe parkeergarage in Den Bosch. Net buiten het bolwerk kom je boven de grond, loopt over een brug net boven waterniveau (mooi!) door een gat in de oude stadsmuur onder de verbindingsweg door via een park naar het centrum. Kan niet mooier.