Zo'n 120 enthousiaste creatieve geesten bezochten de opening van Stadslab Leiden. Wat een geweldige avond was het weer. Alom waardering voor het initiatief. 'Dit is pas echt sociale innovatie', zei de directeur van ROC Leiden tijdens de borrel. En precies dat voelde ik ook. De directeur kocht namens het ROC meteen ook de eerste van 71 aandelen à 710 euro die Stadslab Leiden gaat uitgeven om de eerste 71 weken door te komen.
Vanuit de bevolking
Er zijn een hoop initiatieven in een hoop steden die werken aan de 'creatieve stad'. Maar er zijn er maar weinig (geen?) die niet zijn opgestart vanuit de gemeente of een aantal organisaties, maar vanuit de inwoners van de stad zélf. En dan ook nog eens veel inwoners die de stad vooral als 'slaapkamer' gebruikten, en voor werk, shoppen en cultuur de stad uitgaan. Vooral dat maakt Stadslab Leiden voor veel mensen zo'n sympathiek project.
Ideëen vliegen over tafel
'Ik ga het stadstrand doen', riep een dichteres spontaan toen Gijsbert van Es (foto) de negen eerste projecten presenteerde waar Stadslab mee van start gaat. 'Ik help mee', zei een uitgeefster later, die aan een van de singels woont. Aan de andere kant van café Vooraf & Toe, de uitvalsbasis van het Stadslab de komende maanden, ontstond een clubje rond het initiatief om Leiden beter te positioneren op internet. Dat dat beter kan, daar waren ze het al snel over eens. En ook de eerste innovatieve ideeën vlogen al vrij snel over tafel. Ook voor de op te zetten beste Uitkrant van Nederland meldden zich spontaan journalisten, fotografen, vormgevers en uitgevers. En cultuurmakers niet te vergeten.
Project 'Pleinen' al aan de slag
Het project 'Pleinen' (doel: de veertig (!) wat saaie pleinen in de Leidse binnenstad van inspiratie voorzien) bleek zelfs al aan de gang: met een net gepensioneerde plv directeur Stadsontwikkeling van Rotterdam, twee architecten en een innovatieve Leidse winkelier. Ook het project dat ik zelf 'trek', Quartier Leyden, kon meteen op een aantal stevige krachten rekenen: een corporatiedirecteur, een fondsdirecteur, een marketingdirecteur van een museum... Zo vulden de eerste vacatures in de projecten zich als vanzelf met een bonte mix van professionals uit de wetenschap, communicatie, bioscience, onderwijs, detailhandel, cultuur en nog veel meer.
Eerste vergaderingen projectgroepen
Eerstvolgende bijeenkomst is op 9 december, wederom in Vooraf & Toe, met van 18 tot 19 uur de Stadslabhap, en daarna de vergaderingen van diverse startende projectgroepen. Meer info en aanmelden voor één of meer projecten kan op de website van Stadslab Leiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten