donderdag 15 september 2011

Buurtverenigingen presenteren ideeën Singelpark

Stadslab Leiden begeleidde dit voorjaar drie brainstorms van buurtverenigingen De Oude Morsch en Noordvest in Leiden. Er werden ideeëen verzameld voor drie markante punten in het toekomstige Singelpark: de tuin van Museum Volkenkunde, de Lammermarkt naast Molen de Valk en het gebied rondom de electriciteitscentrale aan de Langegracht. Van de resultaten maakte ik samen met vormgever Jan Peter van Maters & Hermsen een 2,5 x 2,5 meter groot doek (dubbelklik op de foto om 'm beter te zien). Het doek werd tijdens de Open Monumentendagen onthuld door wethouder Jan- Jaap de Haan en daarna bekeken door buurtbewoners en andere bezoekers.

De buurtbewoners toonden zich positief over de plannen om de auto's zo veel mogelijk in een parkeergarage onder de grond te brengen en daarop een Cultuurpark met Singelpromenade aan te leggen, en om het gebied rond de E.on-centrale openbaar te maken. De tuin van Museum Volkenkunde moest volgens de deelnemers aan de brainstorm vooral ingericht worden voor kinderen en ouders, met spannende speelmogelijkheden die aansluiten op de thema's in het museum. Het gebied rond Molen de Valk zou een breed publiek moeten aanspreken en een duidelijke buurtontmoetingsfunctie moeten krijgen. Rondom E.on zou ook ruimte moeten komen voor jongeren, bijvoorbeeld via een skatebaan.

Culturele evenementen werden in alle drie de workshops als belangrijk genoemd, zowel voor de museumtuin (aansluitend op thema's uit museum) als voor de Lammermarkt (o.a. theater) en naast de E.on-centrale (de stevigere evenementen). Verder kwamen er nog vele kleinere concrete wensen op tafel: goede openbare toiletten, schaaktafels, jeu de boulesbaan, plekken om te (buurt)barbecuen en te luieren, fitnesstoestellen voor ouderen, kunst in de openbare ruimte, fonteinen (ook om in te spelen) en een kraampje waar je vruchtenshakes kunt halen.

Geen opmerkingen: