maandag 22 augustus 2011

De groene schoolpleinrevolutie is begonnen

Ruim een half uur voordat de schoolbel gaat, krioelt het al van de kinderen op het schoolplein van basisschool Woutertje Pieterse. De reden: het Terraplein is deze zomer afgerond, een spannend 'groen' schoolplein van de Leidse speeltuinontwerpster Suzanne van Ginneken. Ook ik heb geen enkele moeite meer om onze twee kinderen op tijd naar school te krijgen. Het schoolplein ('park' is trouwens een beter woord dan 'plein') is een hit.

Wilgentenen
Er is een voetbalveld met doelen van wilgentenen. In de winter kan van het veld een ijsbaan worden gemaakt. Een speelheuvel is gebouwd op een oude zeecontainer. Een beekje. Een klimtoestel van boomstronken. Een van de twee zandbakken is veranderd in een vijver. In een moestuin vergapen de kinderen zich aan de grote pompoenen. De buurt is getrakteerd op twee jeu de boulesbanen. Evenwichtsbalken doen dienst als bankjes. "De beste speeltuin is een tuin die kinderen zelf telkens weer kunnen verbouwen", vindt Suzanne van Ginneken. En dat doen de kinderen dan ook. Van losliggende takken maken de jongens zo groot mogelijke hutten en de meisjes maken tuintjes in holle boomstammen. Aan de kale stoeptegelvlakte die het was met saai catalogusspeelgoed denkt niemand meer.

Blubber
Er zijn ouders die het wat 'gevaarlijk' vinden, zo'n natuurspeeltuin. Die liever een speeltuin hebben waar je je letterlijk geen buil aan kunt vallen. Er zijn juffen die opzien tegen de beblubberde kleuterlaarzen en -kleding die nu eenmaal bij groen horen. Maar de voorstanders zijn veruit in de meerderheid. Zoon Gijs vindt z'n bepleisterde knieën vooral stoer, en we gaan voor beide kinderen extra broeken inslaan.

Populair
Hevig verontwaardigd kwam dochter Sophie een paar dagen geleden thuis. Ze was langs het schoolplein van een naburige school gefietst. "Ze hebben ons schoolplein afgepikt." Navraag leert dat dat ook een ontwerp van Suzanne is. Ik hoorde erin dat Sophie apetrots is op haar schoolplein. Dat lijkt me wel een goede graadmeter voor het succes van een schoolplein: dat de kinderen er trots op zijn. Ook de derde natuurspeeltuin die Suzanne heeft aangelegd, die van speeltuinvereniging De Vogelwijk, is sinds de opening heel populair.

Revolutie
Het roept de vraag op of het een probleem zou zijn dat één speeltuinontwerpster in één stad meerdere schoolpleinen ontwerpt. Dat is hetzelfde als de vraag stellen of het een probleem is dat Gaudi meerdere gebouwen in Barcelona heeft neergezet. Integendeel, zou ik zeggen. Laat Leiden bekend staan als de stad waar de groene schoolpleinrevolutie is begonnen.


2 opmerkingen:

Simone van Olst zei

Geweldig!

obs panatarijn zei

wij de leerlingen van obs pantarijn in de meern willen dit ook "pikken". Willen jullie de leerlingen van obs pantarijn helpen zodat zij ook zo fijn kunnen spelen. Wij doen mee met www.hetsamenspel.nl en kunnen nog heel veel likes gebruiken en shares.
wij hopen dat jullie ons helpen.

bedankt en veel speelplezier

evelyna namens de kinderen