vrijdag 24 juni 2011

Cultuurnota-tip 4: Betrek cultuursector actief bij kwaliteitsontwikkeling stad

Mensen uit de cultuursector kunnen vaak nét die draai geven aan bestaande en nieuwe initiatieven die van iets gewoons iets bijzonders maakt. Zowel in de sfeer van meedenken als in de sfeer van culturele producties toevoegen aan initiatieven.

Cultuurfonds moet blijven!
Als je iets te vieren hebt, een congres of een evenement houdt: stimuleer dat Leidse cultuurmakers erbij betrokken worden. Niet door te vragen: doe jij even een leuk deuntje of stukkie in onze pauze, maar door ze uit te dagen een productie te ontwikkelen die je congres of evenement inhoudelijk verder brengt. De gemeente kan in elk geval het goede voorbeeld geven door eigen congressen of evenementen of bijeenkomsten waarin zij participeert op deze manier naar een hoger plan te tillen. De cultuurmakelaar speelt hier een belangrijke rol in. Ik neem aan dat het Cultuurfonds gewoon blijft bestaan met minimaal het huidige budget en de cultuurmakelaar gewoon blijft. Zo niet: essentieel dat fonds en makelaar een vast onderdeel zijn en blijven van de culturele ontwikkeling van de stad! In heel weinig tijd al heel veel bereikt.

Meedenken
Dan het meedenken. Neem de bloembakken op bruggen en lantaarnpalen in de binnenstad. Een mooi initiatief, maar nu voorspelbare geraniums in voorspelbare (lelijke) kleuren rood en wit etc. Had de Hortus Botanicus er een paar uurtjes bij betrokken en je had de meest bijzondere bloembakken van Nederland gehad. Bakken met medicinale bloemen en planten rond biosciencepark. Eetbare bloemen en planten rond de restaurants. Japanse bloemen en planten rond het Rapenburg. Vleesetende bloemen en planten. De sterkst geurende bloemen en planten op de slechtst ruikende plaats in de binnenstad. Je had in alle bladen gestaan, van Groei en Bloei tot de Kampioen, van Home and Garden tot de landeljike dagbladen. Goed voor duizenden extra bezoekers.

Bijzonder
Neem de leestaande etalages in de binnenstad: maak ze tot expositieruimtes voor kunst en cultuur, organiseer rondwandelingen en je hebt er weer duizenden bezoekers bij. Terwijl ze tegelijkertijd het straatbeeld verfraaien. Laat ze meedenken en meedoen over hoe ze van Leiden dé stad voor de meest bijzondere congressen van het land kunnen maken, en hoe ze van cultuurpodia spannende congreslocaties kunnen maken.

Gebruik de kracht van de creatieve geesten in Leiden, bijvoorbeeld via Stadslab Leiden, om van een plan een bijzonder plan te maken. Om van een stad een bijzondere stad te maken. De een na grootste creatieve klasse van Nederland staat te popelen om iets geweldigs te maken van de eigen stad.

Geen opmerkingen: