dinsdag 31 mei 2011

Stadslab genomineerd voor Europese vrijwilligersprijs

Stadslab Leiden is één van de drie genomineerden bij de Leidse voorronde van een Europese vrijwilligersprijs. Stadslab doet mee de categorie 'Innovatie' van deze Meer dan Handen Awards. Je kunt hier je stem uitbrengen. Alvast bedankt!
Optimistisch
Samen met Gijsbert van Es heb ik Stadslab twee jaar geleden opgezet. Leiden barst van de potentie, vinden we, maar daar wordt maar weinig mee gedaan. We bedachten dat we géén grumpy old men willen zijn die mopperend aan de zijlijn zouden staan kijken waar het fout gaat in de stad. Maar dat we juist een optimistisch geluid willen laten horen en actief mee willen denken over hoe Leiden bruisender, innovatiever, ondernemender, cultureler, mooier, beter kan. En dat we daarvoor de grote creatieve klasse in de stad willen mobiliseren.

Projecten
In juni 2009 organiseerden we een bijeenkomst waarin we brainstormden over een aantal kansrijke projecten in de stad, zoals de Meelfabriek, popcentrum De Nobel en het biosciencepark. Meer dan tweehonderd betrokken Leidenaren kwamen er op af. Uit deze Stadszomernachtsdroom is een netwerk van creatieve professionals ontstaan dat inmiddels ruim vierhonderd mensen kent. In wisselende samenstellingen werken zij aan diverse projecten, zoals het ontwikkelen van een Cultuurkwartier, het Singelpark, de pleinen in Leiden, Leiden als festivalstad, een Stadsbad, de verbinding tussen biosciencepark en binnenstad, kunst in leegstaande etalages, kunstenaars in leegstaande panden, het opknappen van de smerigste steeg van de binnenstad, een industrieel landschapspark rond de EON-centrale, een jaarmagazine over Leiden als creatieve stad en de promotie van Leiden op het web.

Gekopieerd
Inmiddels is ons initiatief gekopieerd in diverse andere steden. We worden in binnen- en buitenland gevraagd om te vertellen over onze ervaringen. Zo gaan we binnenkort naar Brugge voor een presentatie.

Stadszomernachtsdroom
Wil je meer te weten komen over Stadslab? Kom dan naar Stadszomernachtsdroom, het grote jaarlijkse evenement van Stadslab. Dat wordt op 21 juni gehouden van 16.30 tot 19.00 uur in het 50kV-station, het grote leegstaande elektriciteitsstation in Nieuw Leyden. Diverse sprekers uit binnen- en buitenland zorgen voor de inspiratie.

Geen opmerkingen: