maandag 16 mei 2011

Grootste bubbelbad van de wereld

De dam bij de EON-centrale aan de Maresingel in Leiden moet weg. Zodat we straks het vurig gewenste rondje singels kunnen schaatsen of varen. Maar die dam ligt er niet voor niets. Aan de ene kant gaat koud koelwater de energiecentrale in, aan de andere kant komt het als water van 25 graden Celsius er weer uit. Als die dam weg is, is er dus geen scheiding meer tussen warm en koud water en kan je de centrale niet koelen.

Wat te doen met warm water?
Dus wat te doen met het overtollige warme water? Ver genoeg van de koudwaterinlaat wegpompen, in de Haarlemmertrekvaart bijvoorbeeld, is een idee. Maar is er geen creatiever idee te bedenken, vroeg men zich af bij de gemeentelijke presentatie van het Singelpark gisteren in de Zijlpoort. Het weghalen van de dam is een belangrijk onderdeel van dat plan.

Lessen uit IJsland
Je zou er een aantal creatieve ingenieurs op moeten zetten. Een schot voor de boeg. De centrale levert af: stroom, warm water en stoom (via de schoorsteenpijp). Ik denk aan IJsland, waar het vulcanische landschap energie, warm water en stoom (geisers!) aflevert. Wat doen ze in IJsland met die ingrediënten? Ze maken er welness- en zwemvoorzieningen van (zie plaatje van de beroemde Blue Lagoon). Dé toeristische attractie en dé sociale ontmoetingsplaats van het land. Waarom doen wij dat in Leiden niet? Het koelwater dat uit de centrale komt is van prima kwaliteit, heb ik me laten vertellen.

Bubbelbad
We maken naast de EON-centrale, op die enorme parkeerplaats, een giga openlucht zwembad(complex) en storten daar het koelwater in. Water van 25 graden is vergelijkbaar met dat van een zwembad (Buitenbad De Vliet: 23 graden, zwembad De Zijl binnen 27,5 graden, buiten 25 graden). Een deel van de stoom die nu uit de schoorsteenpijp komt, blazen we in het zwembad. Daarmee hebben we het grootste artificiële bubbelbad van de wereld. En met de stroom lichten we het zwembad op een bijzondere manier aan, zodat je er tot laat in de avond kunt zwemmen.

Toeristische attractie
Direct naast het zwembad staat een paar prachtige oude gasfabrieken zonder bestemming. Die herstellen we in volle glorie. We maken er een piekfijn bezoekersrestaurant van, massagesalons, binnenbaden etc. Dam weg, lelijke parkeerplaats weg, mooie bestemming voor vervallen gebouwtjes, toeristische attractie erbij, publieksvriendelijke publiciteitscampagne voor energiereus EON, Leiden internationaal op de kaart met het grootste bubbelbad ter wereld. Of iets dergelijks. Het zal wel iets anders worden. Maar soms kun je alleen al vrolijk worden van de gedachte.4 opmerkingen:

Joris zei

Zo dat lijkt me heerlijk zwemmen daar. Het ziet er ook echt prachtig uit. Dat is niks vergelijken met ons bubbelbad in de tuin :0.

Leonoor zei

Kijk dit zijn nog eens goede ideeën! Is het al goedgekeurd dit plan, want dan kom ik daar bubbelen! Tot die tijd bubbel ik lekker verder in mijn eigen bubbelbad.

CasPas93 zei

Nou doe maar optie 2 dan, dan kom ik gelijk even langs (en ik zal niet de enige zijn).

s.vanderzee zei

Dat zou echt een super idee zijn! Helaas zijn we in Nederland nog niet zo ver in het welness gebeuren. Ik ben al blij dat we onze hottub hier in Nederland hebben kunnen kopen. In Zweden worden deze al decennia lang verkocht maar in Nederland nog maar een aantal jaar.