dinsdag 12 april 2011

Helaas, niet de meest vitale stad

Volgens vakblad Vitale Stad hoort Leiden niet tot de drie meest vitale steden van Nederland. De genomineerden voor de verkiezing Meest Vitale Stad van Nederland zijn volgens de vakjury Deventer, Den Bosch en Utrecht en volgens het publiek Amsterdam, Groningen en Utrecht.

Leiden mooiste stad
De vakjury hanteerde tien criteria. Op vier van die criteria staan we in de top 5: schoonheid (1e plaats), economie (2e plaats), plannen stad passen bij DNA stad (1e plaats) en het criterium 'x-factor' (gemiddelde top 10 van Vitale Stad redactieraad (5e plaats). Op de criteria cultuur, toegankelijkheid, veiligheid, diversiteit, klimaatneutraal en adaptiviteit scoort Leiden niet in de top 5.

Schoonheid is gemeten naar 'aantal rijksmonumenten per gemeente gedeeld door oppervlakte' in combinatie met waardering bewoners van eigen gemeente. Economie heeft als indicatoren gemiddeld gestandaardiseerd besteedbaar inkomen per particulier en het opleidingsniveau van de bevolking. In totaal zijn 36 Nederlandse steden onderzocht.

Meer over de wedstrijd in Vitale Stad editie 3 2011. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Congressen Stad en Ruimte op woensdag 13 april in Amersfoort.

Geen opmerkingen: