donderdag 7 april 2011

Een levend architectuurmuseum in Leiden

Hoe vaker ik er kom, hoe meer ik fan word van Nieuw Leyden. Nu steeds meer woningen worden opgeleverd, komt pas goed uit de verf wat een geweldig experiment van architectuur en stedelijke ontwikkeling deze nieuwe woonwijk eigenlijk is. Net buiten de singel van Leiden mochten eigenaren hier zelf hun woning laten ontwerpen. Dicht op elkaar, met de tuinen gesitueerd op gezamenlijke garages. Een stevig antwoord op de vele cataloguswoning-projecten die je overal in den lande ziet.

Fantastisch om te zien hoe iedereen zijn eigen invulling aan geeft aan het ontwerp. Sommigen vertrouwen op bewezen bouwstijlen uit het verleden. Anderen kiezen voor radicaal nieuwe architectuur (foto - meer over de bewoners op www.galeriepatio.nl). Zo kan het gebeuren dat je een gevel tegenkomt die op het historische Rapenburg niet zou misstaan naast een gevel die zo de lesboeken van architectuuropleidingen in kan.

Wat ik hier vooral leuk aan vind, zijn de verhitte discussies die bezoekers op straat voeren over wat ze mooi en lelijk vinden. Waardoor mensen worden uitgedaagd na te denken over de waarde van architectuur en stedenbouw. Op zo'n openbaar terrein kan iedereen langs komen en wordt de discussie breed gevoerd. Je ziet niet alleen architectuurliefhebbers uit binnen- en buitenland, maar ook de 'gewone man' uit aangrenzende volkswijken, de binnenstadsbewoner, de bewoners van Nieuw Leyden zelf. Daar kan een tentoonstelling in bijvoorbeeld het Nederlands Architectuur Instituut niet snel tegenop.

Ik weet niet of de bewoners er op zitten te wachten (misschien wel, d'r wonen heel veel jonge, flexibele geesten daar), maar het zou geweldig zijn als de woningen een keer per jaar opengesteld zouden kunnen worden voor architectuurliefhebbers. Want binnen is het vaak nog bijzonderder dan buiten, bedacht ik me maandag toen ik tijdens een Stadslab-vergadering thuis bij Geert en bestuurslid Koen een avond uitzicht had op vides, fraai verlichte patio etc. Hun woning komt trouwens binnenkort in Eigen Huis & Interieur. Ik bedoel maar. Reclame voor architectuur én reclame voor Leiden.

2 opmerkingen:

Peter J. Visser zei

Dat huis is van 24H architecture uit Rotterdam (http://www.24h-architecture.com/) niet alleen mooi van buiten, ook van binnen (http://www.dearchitect.nl/projecten/2011/14/leiden-24h-architecture-twee-woonhuizen/leiden-24h-architecture-twee-woonhuizen.html).

Schreef zelf drie artikelen over Nieuw Leyden in ArchitectuurNL #1, 2010 van GAAGA, Ma-Ma en Berger Barnett architecten, staan (onverklaarbaar) niet op de site: http://www.architectuur.nl/

Op Amperestraat 6 vinden af en toe huiskamerconcertenplaats dankzij Live in Your Living Room. (http://www.liveinyourlivingroom.nl)
Vorig jaar zag ik daar Glossy Jesus en Sir Ian, 7 mei staan daar Alex Roeka en Maarten Kooijman (ex-Johan), 18 juni Dierenpark Hans Vandenburg.

Inderdaad een bijzondere wijk met meer hoogte dan dieptepunten!

NL zei

Mooi ook om te zien dat de gevel naarmate het hout en het cortenstaal verder verkleuren alleen maar meer uitstraling krijgt!