dinsdag 15 maart 2011

Lucas van Leyden Mecenaat van start

Aanstaande zaterdag wordt het Lucas van Leyden Mecenaat van Stedelijk Museum De Lakenhal officieel gelanceerd. Het doel van het mecenaat is om de ontwikkeling van het museum financieel te ondersteunen. Zo is er behoefte aan extra inkomsten voor een dringend gewenste 21-eeuwse tentoonstellingszaal bovenop de 13,5 miljoen die de gemeente al heeft uitgetrokken voor de vernieuwing van het museum.

Spilfunctie
Ik ben onlangs toegetreden tot het bestuur. Ik vind het belangrijk dat ons stedelijk museum zijn rol als spil in het rijke culturele leven van de stad verder kan uitbouwen. Een sterk cultureel aanbod is van essentieel belang om Leiden te ontwikkelen tot een succesvolle stad. De Lakenhal laat niet alleen de meesters uit de rijke kunstgeschiedenis van Leiden zien, zoals Lucas van Leyden, waar vanaf zaterdag een fantastische tentoonstelling over is. De Lakenhal is tevens hét museum voor actuele kunst. Niet alleen binnen de museummuren, maar ook door de band die het museum heeft met bijvoorbeeld Scheltema en de Kunstroute. De vernieuwde Lakenhal is daarnaast een vliegwiel voor het te ontwikkelen Cultuurkwartier. De ene kant van het museum grenst aan het komende Cultuurpark, de andere kant aan de Oude Singel met o.a. Leidse Schouwburg en Scheltema. 

Frisse wind
Een andere reden om mee te doen is de frisse wind die er sinds een tijdje waait in het museum. Directeur Meta Knol en haar voorganger worden als vernieuwers gezien in de Nederlandse museumwereld. De laatste tijd is er een aantal prachtige tentoonstellingen geweest, zoals over Jan Wolkers en Werk in Uitvoering (deze laatste kreeg de Museumprijs Zuid-Holland). Die vernieuwing wil ik graag van dichtbij meemaken. En tot slot biedt een mecenaat een mooie gelegenheid om in contact te komen met bijzondere mensen die Leiden in het algemeen en cultuur in het bijzonder een warm hart toedragen.

Zelf de schouders eronder
Het bestuur verder bestaat uit Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland), Haro Schultz van Haegen (eigenaar Vondel Finance), Sylvia den Engelsen (oprichter Legal People) en professoren Ton van Raan en Michiel Scheltema. Een mooie groep mensen die zich met veel enthousiasme wil inzetten om, zeker in deze tijden van bezuinigingen, als burgers zelf de schouders te zetten onder het stedelijk museum, zoals de families Harteveld en Pape dat in het verleden hebben gedaan.

Meedoen?
Heb je interesse om in te stappen in het mecenaat? Of ken je iemand die mogelijk interesse heeft? Laat het me even weten!

Geen opmerkingen: