vrijdag 18 februari 2011

Studie: parken maken gezond

Voor iedereen die nog twijfelt of het aanleggen van het langste park van Europa langs de singel van Leiden een goed idee is: hier weer een argument. Onderzoekers van Penn State University hebben in vijf steden onderzocht dat elke 10 dollar die een gemeente spendeert aan meer parken en groen ertoe leidt dat meiden in de puberleeftijd 1/3 dag méér fysiek in actie komen per week. Elk park binnen loopafstand vanuit huis leidt tot 17 minuten méér lichaamsbeweging per week. Dus: parken maken Leidenaren gezond. Gezonde Leidenaren kosten minder gezondheidszorg. Steek geld in het budget voor parken en groen en je bespaart een veelvoud op het budget voor zorg.

Dan de traditionele vraag: kloppen deze gegevens met het gezond boerenverstand? Met mijn boerenverstand wel. De aanwezigheid van de Leidse Hout naast mijn achtertuin en de duinen op een kwartiertje rijden bevorderen mijn motivatie om twee of drie keer per week te gaan hardlopen aanzienlijk. En ik merkte het ook op vakantie in de binnenstad van Kopenhagen anderhalf jaar geleden. Een lang park net naast de binnenstad, met fijne vrijliggende paden, vroeg gewoon om hardlopen en andere sporten. En dat deden de Denen dan ook. Massaal.

De onderzoeksgegevens komen uit deze podcast. Met dank aan Sebastiaan.

2 opmerkingen:

Desiree zei

Goed plan, ik kijk ernaar uit.

Samen met alle 7 wijken die meedoen met LeidenGoesNuts!, creatie van groene eetbare plukplekken in de openbare ruimte. Echte community builders

BBQ's en authentieke pizzaovens van Felix erbij hier en daar en dan hoef ik niet meer naar Zwitserland om van goed gefaciliteerde groene meetingspots te genieten ;-)

Anne Marie van Dam zei

Leuk, singelpark. Ik woon vlakbij het Plantsoen, dus ik weet hoe fijn het is een park in debuurt te hebben. En goed als je helemaal rond kunt lopen.
Ook voor bijen en vlinders zijn doorlopende parken en routes goed. Daar kan bij de aanplant van insectenvriendelijke planten rekening mee gehouden worden (sluit aan bij Vlinders naar de burcht - plan waar ik mee bezig ben). En zoals Desiree al zegt: eetbaar groen (hazelnoten, bramen enz) is duurzaam, gezond en lekker.