woensdag 16 februari 2011

Het succes van Unit 2

Wat doe je als je ZZP-er in Leiden bent en de muren van je studeerkamer of het geluid van jengelende kinderen komen op je af? Dan gaan we naar Unit 2, bedachten 31 communicatieprofessionals. Zelfstandig bedrijfsjournalist Eric Went wilde in 2008 naar het per se naar het net geopende Huis van de Communicatie in Nieuwe Energie. Maar de ruimtes waren veel te groot voor hem alleen. Dus maakte hij van de nood een deugd en vroeg een aantal collega-ZZP'ers om de ruimte met hem te delen.

Samenwerken
Die collega's bleken niet alleen aardige mensen, maar ook nog eens elkaar goed aan te vullen. Zo kwamen er naast de bedrijfsjournalist ook een fotograaf, een vormgever, een uitgever, een communicatie-adviseur... Waar Eric eerst alleen teksten kon aanbieden, kon hij nu met zijn kantoorgenoten grote projecten doen zónder personeel in dienst te hebben. Zo werd er samengewerkt op een brochure voor de gemeente Leiden, een blad voor een woningcorporatie, een boek voor de politie Rotterdam-Rijnmond, the Face Factory, trainingen en ga zo maar door. Een WAT-relatie noemen ze dat bij Unit 2, Working Apart Together.

Hip interieur
De vormgever bleek ook een goede interieurontwerper en Unit 2 werd al snel de meest hippe ruimte in het grote complex vol communicatiebedrijven. Aangetrokken door de uitstraling, de sfeer en vooral ook het enthousiasme van Eric meldden zich steeds meer mensen die voor een paar dagen per week een bureau bij hem wilde huren. Ze huren er méér dan een werkplek, zoals je dat bij veel andere aanbieders van werk- en vergaderplekken in Nederland ziet. Ze huren er sfeer en vriendschap.

Succesvol
Op een gegeven moment werden dat er zo veel, dat Eric besloot om de bedrijfsunit tegenover Unit 2 ook maar te huren. Ook die zat binnen no-time vol. Inmiddels werken dus 31 communicatieprofessionals apart samen. Ik ken geen vergelijkbaar initiatief in de communicatiesector in Nederland dat op deze manier succesvol is. Het bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is dat er één persoon is met een goed idee, durf en een aanstekelijk enthousiame.

1 opmerking:

Peter Duijvestein zei

En wat je in je stukje moeilijk kan beschrijven is de goede sfeer die er heerst. Heel bijzonder!