donderdag 23 december 2010

Gelukkige mensen maken een stad gelukkig

Ha! Mijn buikgevoel blijkt een goede graadmeter. Eerder blogde ik een ode aan het ogenschijnlijk saaie Apeldoorn, waar ik dit jaar een week vakantie vierde. "Bijzonder hoe een volksaard kan verschillen op 1 uur en 23 minuten rijden. De rust en vriendelijkheid waarmee Apeldoorners je tegemoet treden is hartverwarmend." En wat blijkt nu? Volgens de Erasmus Universiteit wonen de gelukkigste mensen van Nederland in Apeldoorn.

Geluksprofessor Ruut Veenhoven zegt hierover in De Volkskrant van begin december: ‘Groene provinciesteden als Apeldoorn of Den Bosch scoren elk jaar hoog op de geluksladder. Er is relatief veel natuur, er komen minder depressies voor en er bestaat een gezonde mix tussen arm en rijk. Allemaal goed voor geluk.’

‘En, niet te vergeten’, redeneert de professor verder, ‘geluk maakt gelukkig. Gelukkige mensen brengen geluk over op andere mensen. Ze zijn eerder bereid anderen te helpen of vrijwilligerswerk te doen.’

Misschien een goed idee om eens met een bus Leidse politici en ambtenaren de kunst te gaan afkijken in Apeldoorn. Je komt er gelukkiger van terug.

2 opmerkingen:

gideonvisser zei

Afkomstig uit Vaassen, ten noorden van Apeldoorn, wil ik even melden dat de mensen weliswaar aardig zijn, maar dat het er wel enorm saai is. Heb er 6 jaar op school gezeten, maar Apeldoorn heeft bepaald niet de vibe, om in je woorden te spreken.

Jeroen Maters zei

Misschien moeten er gewoon een hoop Apeldoorners en Vaassenaars in Leiden komen wonen... : )