woensdag 25 augustus 2010

Lessen uit Barcelona II: eigentijdse stadsliedjes

De Font Magica in Barcelona lijkt op een tourist trap, maar is het niet. De grote fontein ligt prachtig gelegen aan de voet van het Museo Nacional d'Art de Catalunya. Elke avond spuiten miljoenen liters water op muziek. Niet alleen toeristen bezoeken het spektakel, maar ook veel Catalanen en Spanjaarden. Op het moment dat het lied 'Barcelona' over het Plaza de Espanya klinkt staan jong en oud op, gaan de aanstekers aan, wordt er op schouders geklommen en uit volle borst meegezongen.

Spanje lijkt niet zo goed in het bezingen van de eigen glorie. Zo heeft het nationale volkslied nog steeds geen tekst. Een poging van de regering een paar jaar geleden om dat euvel te verhelpen strandde jammerlijk.

Dan Barcelona. Barcelona kreeg eind jaren tachtig zijn lied. Simpelweg 'Barcelona' genaamd, bombastisch zoals alleen Freddy Mercury dat kan, bijgestaan door de bekende operazangeres Montserrat Caballé. Tegen de tijd dat dat lied als gedateerd wordt beschouwd, zal er een nieuw lied komen. Want zo gaat dat in een stad die telkens meegaat met zijn tijd.

Geen opmerkingen: