dinsdag 22 juni 2010

EON Park: zo kan het worden


Voor Stadszomernachtsdroom maakte Younes Elochre, deelnemer aan Stadslab Leiden, deze inspirerende beelden van een nieuw aan te leggen EON Park. Door de komst van woonwijken Nieuw Leyden en Groenoord, Nieuwe Energie, de aanleg van de Rijngouwelijn over de Langegracht en de opwaardering van het gebied tot Quartier Leyden ligt de elektriciteitscentrale opeens op een absolute A-locatie. De hoogste tijd dus om dit gebied een concept te geven dat past bij die nieuwe status.

Park in plaats van parkeren
Hoe kan dat? In de eerste plaats door de grote parkeerplaats een publieke functie te geven. Op de parkeerplaats staan bedrijfsauto's waarvan ik me afvraag of het sowieso niet verstandiger is om die aan de rand van de stad te zetten ivm de slechte bereikbaarheid van de Leidse binnenstad. Vanwege de veiligheidszone rondom de centrale kan er geen permanent gebruik plaatsvinden. Maar een park dat Nieuw Leyden met de binnenstad verbindt kan prima. Het past in het plan van de gemeente Leiden om de groene singelrand te versterken. En als je niet al te diepgewortelde planten en bomen neerzet kan een park ook geen probleem zijn voor alle leidingen die onder het terrein lopen.

Dam weg, brug erbij
Ten tweede: de dam bij de EON-centrale weghalen, zodat dit deel van de stad óók bereikbaar is per boot. In plaats van de dam komt een brug die Nieuw Leyden met het EON-park verbindt. Dit is de centrale toegang van de inwoners van Nieuw Leyden en Groenoord naar de binnenstad.

Oude fabrieksgebouwen hergebruiken

Ten derde: de oude fabrieken rondom de EON-centrale een bruisende nieuwe functie geven. Dat geldt dan voor de vier oude gasfabrieksgebouwen aan de Maresingel, de oude slachthuisgebouwen bij Nieuw Leyden, de prachtige oudste vuilverbranding van Nederland aan de Langegracht en de opwaardering van het Harteveldcomplex, het oudste industriële complex van de stad. In de oude fabrieksgebouwen zou een mooie horecagelegenheid kunnen komen. De corridor waar de dak- en thuislozen doorheen gaan richting opvang zou dan iets moeten worden verlegd.

Ik hoop van harte dat de energie die Nieuw Leyden en Nieuwe Energie het gebied al hebben gegeven een domino-effect krijgt op de hele omgeving van de elektriciteitscentrale.

1 opmerking:

Younes Elorche zei

Beste Jeroen,

In navolging van de uitzending van Tegenlicht - Gaten in de Markt 28-01-2013

Ik heb vanuit mijn bureau Urbanworks met veel plezier aan deze beelden en ideeën gewerkt.

Dit zijn de beelden die aan het begin stonden van het singelpark-verhaal.

Het Stadslab en ik zijn jou ideeën meer dan dankbaar.

Met vriendelijke groet,

Younes Elorche
Urbanworks
bureau voor architectuur en stedenbouw