maandag 28 juni 2010

De charmantste promenade van de wereld

De Singelpromenade, een doorlopend wandelpad door de groene singelrand van de Leidse binnenstad, heeft ooit bestaan. Driehonderd jaar geleden was de promenade een toeristische trekpleister, lees ik in de laatste editie van het blad LEVEN.

Promenade langs de acht stadspoorten
Susan Suer van het Regionaal Archief Leiden schrijft dat de singels in Leiden al eeuwenlang geliefd zijn. Al in 1712 werden ze geroemd in de reisgids 'Les Délices de Leide'. "In dat boekje staan drie wandelingen beschreven, waarvan één over een brede promenade die langs de acht poorten van Leiden loopt. Aan de ene kant ziet de wandelaar de singel en de versterkingen en aan de andere kant de tuinen van burgers, die daar 's zondags na de dienst en doordeweeks in de middag met hun families verpozen. Er waren twee mogelijkheden om langs de singels te wandelen: één over de vestingwallen met uitzicht over de stad en één buiten langs de singels, in de schaduw van de bomenrijen. De eerste zal in moderne vorm terugkomen", aldus de schrijfster.

De meest charmante promenade
Meest bijzonder nog wel is dat in dat boek van 1712, dus 300 jaar voordat ik het idee kreeg dat dat wel een mooie naam zou zijn voor die vestewandeling, hij al zo heette: een promenade. Dit stond er: "Elle est aussie embellie d'un large Rempart, où l'on peut faire le tour de la Ville en denans, & d'un fort beau Cingle au dehors, qui est la plus charmante Promenade du monde dans la belle saison, bordee des deux cotés de beaux arbres."

Leiden was superhip, 300 jaar terug
Ik geloof dat ik nu toch eens in de archieven moet gaan duiken op zoek naar méér ideeën. Als je in Leiden zaken terugbrengt in de staat van vóór de betonnen ongelukken uit de zeventiger jaren, dan heb je al een supperhippe stad!

5 opmerkingen:

Jos vd Broek zei

Leuk dat je het over 'Les Délices de Leide' hebt, Jeroen. Leiden was toen überhaupt een bomenstad. Wat het effect van bomen kan zijn, merk je o.a. in Delft, waar het bij de Broerhuisstraat goed dineren in onder de platanen.

Jeroen Maters zei

Heb jij dat boek toevallig in bezit?

Susan Suèr zei

Ha Jeroen, je kunt natuurlijk altijd naar het RAL toekomen en in de studiezaal 'Les Délices' aanvragen. De UB heeft ook zeker een exemplaar.

Jeroen Maters zei

Dat ga ik zeker doen. Maar een eigen exemplaar lijkt me ook geweldig.

Anoniem zei

Naast de nog bestaande begraafplaatsen (Groenesteeg en bij de Zijlpoort) waren er nog een aantal andere begraafplaatsen op de bolwerken. Daar is nu niets meer van terug te vinden. Als de promenade er komt zou het aardig zijn om daar straks naar te verwijzen. http://www.dodenakkers.nl/begraafplaatsen/zuid-holland/350-leidenoud.html
Groeten, Annemarie