woensdag 19 mei 2010

Inburgeren én uitburgeren op z'n Leids

Honderdvijftig inburgeraars in Leiden gaan naast hun verplichte inburgering ook op z'n Leids inburgeren. Dat wil zeggen: ze leren meer over de stad waarin ze terecht zijn gekomen, en voelen zich daardoor hopelijk meer thuis. De gemeente Leiden subsidieert voor 85 euro per deelnemer, gespreid over twaalf lessen.

Slim bedacht
Van dit soort initiatieven word ik nu vrolijk. Nieuwelingen die met elkaar het Regionaal Archief bezoeken, Naturalis, Museum Volkenkunde, de Hooglandse Kerk. Alles onder leiding van goede gidsen, die hun uitleg laten aansluiten op de verplichte taallessen van het ROC. Prima manier om de lessen in de lesbanken van praktijk te voorzien, en om mensen met elkaar in contact te brengen.

Uitburgeraars
Het doet me trouwens denken aan een idee dat ik hoorde op Stadszomernachtsdroom. Dat idee ging niet om inburgeraars, maar om uitburgeraars: expats en exchange students bijvoorbeeld die weer terugkeren naar hun eigen land zouden een promotiepakket, met in elk geval een boek en een mooie poster of kalender van Leiden, mee krijgen naar huis. Niet zelden zijn de mensen die een tijdje in Leiden hebben gewoond de beste ambassadeurs voor de stad in den vreemde.

Geen opmerkingen: