donderdag 15 april 2010

Historische winkelpuien komen terug in Leiden

Leuk experiment: een deel van de Haarlemmerstraat aflopen en je alleen concentreren op de onderste verdieping. En dan hetzelfde doen, maar uitsluitend kijken naar de bovenste verdiepingen. Dan zie je dat de Haarlemmerstraat ooit een prachtige historische straat moet zijn geweest. Maar dat hij door mensenhand verworden is tot dé doorn in het oog van de Leidenaar.


Gelukkig is hulp onderweg. De gemeente Leiden is in navolging van enkele andere steden een project gestart om de historische winkelpuien in de Haarlemmerstraat en in andere winkelstraten terug te brengen. De gemeente heeft voor een kleine 100 winkelpanden laten onderzoeken hoe de winkelpuien er vóór de oliedomme verbouwingen van de jaren zeventig eruit zagen. Dit zijn de panden die óf apert lelijk waren, óf waar concrete plannen te verwachten zijn.

Eigenaren van winkels kunnen nu een aanvraag doen om hun gevel terug te brengen in originele staat. Ze krijgen dan een behoorlijk percentage van de kosten vergoed. Bovendien is het onderzoek dus al gedaan én is er de garantie op een positief welstandadvies zolang het ontwerp aan de structuuraanbeveling voldoet.

Veel winkeliers hebben daar wel interesse in: de regeling was in 2009 flink overtekend en ook voor 2010 verwacht de gemeente veel belangstelling. In de Steenstraat, met de Haarlemmerstraat de meest bekritiseerde straat, is de gemeente met meerdere eigenaren in gesprek.

Geen opmerkingen: