dinsdag 23 maart 2010

Hoe staat het met Quartier Leyden?

Een nieuwe bruisende, culturele, creatieve, innovatieve, ondernemende stadswijk aan de noordoostrand van de binnenstad. Dat moet Quartier Leyden worden. In september 2008 presenteerde ik het plan voor het gebied langs de singels tussen de Meelfabriek en het station. Hoe staat het er inmiddels voor? Een overzicht.

Meelfabriek en Lakenplein
Op 12 april presenteert architect Peter Zumthor zijn plan voor de Meelfabriek voor het eerst op een conferentie van het ministerie van OCW. Op dit moment wordt het terrein gereed gemaakt voor de bouw. Volgend jaar kan worden begonnen met de bouw, zo'n twee jaar later zou fase 1 kunnen worden opgeleverd: studentenwoningen, Huis van de Communicatie, parkeergarage en park. Daarnaast heeft woningcorporatie Portaal een bouwplan gemaakt voor het aanpalende Lakenplein - er zijn inmiddels goede contacten over en weer.

Parken en promenade
Een beroemd Zwitsers bureau voor landschapsarchitectuur werkt aan een plan voor het park op en rond de Meelfabriek. Zij doen meteen een voorzet voor de groene singelrand rondom de hele binnenstad, inclusief de zes kilometer lange promenade door dat gebied. Vier architecten werken eraan, in samenwerking met Peter Zumthor: een Zwitser, een Engelse, een Duitser en een Nederlander. De eerste ideeën worden ook op 12 april gepresenteerd. De gemeente Leiden heeft recent 4 miljoen euro uitgetrokken voor het versterken van de groene singelrand.

Haven
Een projectteam van Stadslab Leiden brengt de kansen in kaart voor de Haven bij de Zijlpoort. Dat gebied heeft meer in zijn mars dan het nu laat zien. Vooral als de verbinding met een brug richting de Meelfabriek tot stand is gekomen. Haven, Meelfabriek en Lakenplein zorgen dan samen voor een geheel nieuwe buurt voor wonen, werken, winkelen, recreëren die zich kan meten met de beste buurten in Nederland. Cruciaal is welke ondernemer het Havengebouw gaat ontwikkelen, het meest prominente gebouw in het gebied. De gemeente Leiden studeert op de wijze waarop dit pand wordt verkocht. We hopen niet op de hoogste bieder, maar op het meest aantrekkelijke concept.

Nieuwe Energie - Nieuw Leyden
Het projectteam van Stadslab Leiden dat zich bezighoudt met een plan voor het gebied rondom Nieuwe Energie - Nieuw Leyden - EON-centrale gaat zijn licht opsteken in het Ruhrgebied, waar oude industriële monumenten prachtig zijn herontwikkeld temidden van een parkachtige omgeving. Rondom de centrale staan zeker nog vijf oude fabrieksgebouwen leeg. Weet je die goed te ontwikkelen, dan kan ook hier een dynamisch gebied ontstaan. Zeker als de verbinding wordt gelegd met de achtergelegen nieuwe woonwijk Nieuw Leyden. De gemeente Leiden maakt plannen om de dam weg te halen bij de EON-centrale, zodat boten daar vrije doorgang krijgen.

Cultuurkwartier
Lakenhal, Nobelcomplex, Scheltemacomplex, Schouwburg, Imperiumtheater, Boerhaavemuseum en andere betrokkenen houden eind april een werkatelier waar zij met elkaar nadenken over hoe het gebied rondom Lammermarkt en Oude Singel kan worden ontwikkeld tot een aansprekend Cultuurkwartier. Het Cultuurpark naast Molen de Valk (auto's in een parkeergarage eronder) is een breed gedragen wens. Het werkatelier wordt georganiseerd door een projectteam van Stadslab Leiden en de gemeente Leiden.

Stationsgebied
Ook dit voorjaar: een werkatelier vanuit Stadslab Leiden en de gemeente Leiden over het stationsgebied. De herontwikkeling van dat gebied biedt kansen voor een prachtige nieuwe bruisende wijk. Architectenbureau Maxwan uit Rotterdam heeft een stedenbouwkundig plan gemaakt. Voor het werkatelier worden mensen van binnen en buiten Leiden uitgenodigd die samen kunnen nadenken over welke functies er in het gebied zouden kunnen en moeten komen om het tot echt een dynamisch gebied met een eigen karakter te maken.

Biosciencepark
Aan de andere kant van het station richt een team van Stadslab Leiden zich op een concept om de entree van het Biosciencepark levendiger en aantrekkelijker te maken. Nu ligt er een saaie lap gras tussen LUMC, Poortgebouw en nieuwbouw ROC. De bedoeling is om er om het Hippocratespad te verlengen met daarlangs vitrines met de belangrijkste ontdekkingen die gedaan zijn in Leiden. En om een (tijdelijk) Ontdekpaviljoen/park te ontwikkelen, waar het publiek kennis kan maken met al die spannende dingen die zich afspelen achter de gesloten muren van de bedrijven en instellingen in het sciencepark. In de tussentijd werkt het ROC aan een mooi nieuw gebouw pal naast het spoor. En even verderopbij Naturalis verrijst het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit, waar straks 25 miljoen soorten zullen zijn opgeslagen. Ook is er een fraai plan voor een Naturalispark gemaakt.

Geen opmerkingen: