woensdag 24 maart 2010

Begraafplaats Groenesteeg, de mooiste plek van Leiden

De mooiste plek van Leiden is de komende twee maanden op zijn allermooist. De machtige monumentale bomen komen tot bloei, talloze bijzondere vogelsoorten nestelen, wilde hyacinthen en andere bloemen geven een deken van kleur en geur.

Flora en fauna
Begraafplaats Groenesteeg is verstopt in een uithoekje van de Leidse binnenstad. Een onopvallend bruggetje leidt naar het voormalige bolwerk, een soort schiereiland waar maar weinig mensen komen. De begraafplaats van de notabelen van vroeger is al decennia niet meer in gebruik. En de begraafplaats wordt nauwelijks onderhouden. Dat biedt flora en fauna de mogelijkheid om zich ongestoord te ontwikkelen. Een biodiversiteitsmekka hartje stad.

Verhalen
Niet alleen daarom is deze begraafplaats zo bijzonder. Maar ook vanwege de verhalen. De moeder van Vincent van Gogh is er begraven, evenals diverse burgemeesters en professoren. Heel bijzonder om langs al die vaak vervallen graven te wandelen en je voor te stellen hoe het was toen ze nog leefden. Veel tastbaarder wordt geschiedenis niet.

Rust
Uitgekeken en uitgewandeld kun je vervolgens met een goed boek plaatsnemen op één van de bankjes. Of gaan liggen in het sappige gras bij de Utrechtseveer voor een middagdutje. Père-Lachaise in Parijs, de Joodse Begraafplaats in Praag? Ook mooi, maar voor mij gaat niets boven Begraafplaats Groenesteeg.

Geen opmerkingen: