vrijdag 10 december 2010

Yuppenpaleis

Fascinerend hoe de term yuppen als negatieve associatie wordt gebruikt. "De Meelfabriek wordt een yuppenpaleis." "Als het Havengebouw maar geen yuppentent wordt." "In Nieuw Leyden wonen alleen maar yuppies." We kunnen ons beter richten op de Echte Leienaren.

Yuppen staat voor Young Urban Professional. Jonge, urbane, hoogopgeleide werkers, twintigers en dertigers, die wonen in een stedelijke omgeving. Nu wil het toeval toevallig dat wij in een stad wonen en dat in de stad Leiden precies die groep veruit in de meerderheid is, zo'n veertig procent van de bevolking. Tel je de veertigers er bij op die yup waren toen het begrip zijn intrede deed en een ruime meerderheid was, is (of wordt) yup. Ze zijn hoogopgeleid (we zijn de een na hoogst opgeleide stad van Nederland) en werken vaak in een creatief beroep (we hebben de een na grootste creatieve klasse van Nederland).

De vraag dringt zich op: wat is nog een Echte Leienaar? En: als je voor Echte Leienaren bouwt, zouden er dan niet juist méér "yuppenpaleizen" moeten komen? Toch blijft het naar klinken, yuppen. Misschien omdat het 'asociaal, op zichzelf, carrière en geld gericht' uitstraalt. Dat past minder bij Leiden, niet bij de Meelfabriek, niet bij het Havengebouw en niet bij Nieuw Leyden. Misschien kunnen we het gewoon beter hebben over jonge (als in: jong van geest), slimme, creatieve, hardwerkende mensen.