In Leiden moeten de cafés om 02.00 uur sluiten, en laat daarmee alleen Leidschendam, Gouda en Alpen achter zich als meest conservatieve grote gemeente van Nederland. Zoetermeer (Zoetermeer!) is tot 6 uur 's ochtends geopend, evenals Venlo (Venlo!), Almere (Almere!), Utrecht, Rotterdam, Maastricht, Groningen, Dordrecht, Den Haag en Amsterdam.
In Amersfoort, Arnhem, Emmen (Emmen!), Haarlemmermeer (Haarlemmermeer!), Hilversum, Roosendaal (!) en Vlaardingen (!) kun je tot 5 uur stappen. De gemiddelde sluitingstijd van alle 50 grote gemeenten in Nederland ligt op 04.30 uur. (Bron: atlas voor gemeenten, cijfers uit 2004).
Slapen wij lichter?
In Leiden is de party over om 02.00 uur. Waarom is dat, vraag ik me af. Omdat je de binnenstadbewoners wakker maakt? Worden zij om 02.00 uur minder snel wakker dan om 04.00 uur? Zijn mensen om 04.00 uur luidruchtiger dan om 02.00 uur? Slapen Leidenaren lichter dan Amsterdammers?
Eén van de drie belangrijkste succesfactoren voor een aantrekkelijke creatieve stad is volgens Richard Florida 'tolerantie': de mate waarin organisaties en individuen de ruimte wordt geboden om zichzelf te ontplooien. Daar past een tolerant sluitingstijdenbeleid bij zoals de andere creatieve steden als Utrecht, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Amsterdam. Wat dit punt betreft lopen we als creatieve stad hopeloos achter op de concurrentie.
Stoppen met vertrutting
We missen omzet omdat onze jonge creatieve klasse zijn heil zoekt in de horeca van steden als Amsterdam en Rotterdam, waar je tot diep in de nacht kunt doorgaan totdat de nachttrein je weer naar Leiden brengt. En onze horeca legt het af tegen de studentenverenigingen, waar je tot veel later in de sociëteiten kunt feesten. Wil je de studenten meer bij de stad betrekken, dan begint dat met het stoppen van vertrutting.
Mogelijk komt er verandering in. Ik zag onderstaand filmpje van een Leids D66-raadslid die het onderwerp van de te conservatieve sluitingstijden van cafés en terrassen bespreekt. We wachten in spanning af.
14 opmerkingen:
dan maar hopen dat het feest wel eerder op gang komt!!
Het zou ook gewoon weer kunnen dat iedereen er al 11 uur is en dan maakt het niet zoveel uit toch, dat het maar tot 2 uur duurt?
Maar misschien zeg ik dat zo makkelijk, omdat ik in Amsterdam uit ga. :)
Groetjes.
Ha Laura, je hebt gelijk dat je je uitgaansleven prima om het probleem/de regels heen kan organiseren. Maar waar het mij om gaat is in de eerste plaats de fundamentele vraag waarom hier zo nodig een regel nódig is. Daarbij komt dat Leiden vooral bij jonge mensen landelijk bekend staat als 'die stad waar de cafés zo vroeg dicht gaan.' En geloof het of niet: er zijn zelfs jongeren die vanwege het imago van 'suf, conservatief, corpsballen' níet in Leiden gaan studeren, maar liever voor 'bruisend' Amsterdam kiezen. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor de aanwas van de universiteit, met alle gevolgen vandien (minder marktaandeel = minder OCW-geld = minder investeringen = minder kwaliteit). Onze stad draait grotendeels op het succes van de universiteit. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de schoolverlaters éérst de stad, dán de studie kiest. Ik zou als stad dan ook alle zeilen bijzetten om jong talent naar de stad te krijgen. Alles helpt daarbij, óók tolerante sluitingstijden.
Helemaal eens met de strekking van je artikel. Natuurlijk wel met in achtneming van het gepaste gedrag eenmaal buiten het etablissement.
Mooi artikel en iets om over na te denken. Overlast kun je voorkomen door de cafe/eigenaren te instrueren dat de mensen die het cafe verlaten rustig blijven op straat. Dat doen de meeste al en wordt door de meeste mensen nageleefd. Ter voorkoming van criminaliteit is het ook niet nadelig als er uitgaansmensen gedurende de nacht op straat zijn. Kortom, prima plan.
Is het niet zo dat de deuren om twee uur dicht gaan maar het feest nog door mag gaan tot 6 uur?
Ik ben geen uitgaansbeest, maar in de tijd dat ik nog regelmatig in de kroegen kwam heb ik geen last gehad van het "vroege" sluiten van de kroegen.
Ja, dat klopt (tot 6 uur weet ik niet, maar je mag doorgaan). Voor wat betreft de cafés, de terrassen moeten eerder sluiten. Maar dat 2 uur - 6 uur is dus te ingewikkeld om uit te leggen kennelijk. Aan potentiële studenten, aan de opstellers van de Atlas Nederlandse Gemeenten. Gewoon vrijgeven en je bent van al het gedoe en het imagoprobleem af.
In 1991 is er in Leiden een referendum gehouden over het vrijgeven van de sluitingstijden. Uitslag: 51,4% tegen vrijgeven en 46,7 % voor. Ik ben persoonlijk voor de huidige regeling van om 2 uur binnen etc. Voordeel van dit systeem is dat de bezoekers van de horeca-gelegenheden verspreid naar huis gaan. Bij een vast tijdstip bijvoorbeeld om 4 uur, krijg je een piek met tevens een grotere kans op (geluids)overlast en vechtpartijen.
Ah, dat referendum was net voordat ik in de (binnen)stad kwam wonen, anders was het 46,8% geweest. Maar dan wel de sluitingstijden vrijgeven tot 06.00 uur, net als in Ede. Hoe groot is de kans dat er dan nog een piek ontstaat? Kan me niet voorstellen dat iedereen dan tot 06.00 uur blijft hangen. Je moet toch een kéér gaan slapen? Of de sluitingstijden vrijgeven tot 07.00 uur, dan heb ik meteen geen wekker meer nodig.
Volgens mij wat het tijdens het referendum zo dat de meerderheid van de binnenstadbewoners voor vrijgeven was maar dat de buitenwijken (senioren en bezorgde ouders) hebben tegengestemd.
Hmmm, wat gek dat niet-binnenstadbewoners dan mogen meestemmen over hoe zij dénken dat binnenstadbewoners de eventuele overlast ervaren. Men had dan beter alleen de binnenstadsbewoners zélf kunnen laten stemmen, voor zover het om de kroegen in het centrum ging.
Het is iets waar elke horecaondermer waar dan ook in NL tegenaan loopt. Door de wir-war aan regels is het zaak om te laten zien dat je een verantwoordelijke bedrijfsvoering runt. Vaak komt er ook een gunfactor om de hoek kijken. Gelukkig zit het wat betreft een café veelal wel goed.
Jeroen, je ziet maar een klein deel van het probleem met de sluitingstijden in Leiden.
Ik woon sinds 1981 in de Leidse regio en dezelfde discussie speelde in 1982 al toen ik in de plaatselijke politiek actief werd.
Ik zal nooit vergeten de ontreddering die zich dagelijks meester maakte van de bezoekers van de Koetsotheek als om kwart voor 1 de lichten alweer aan gingen, terwijl je net 2 biertjes in je kraag had en nog niet voldoende moed had verzameld om dat ene leuke meisje aan te spreken.
Uiteindelijk toch maar lid van Quintus geworden.
Toen exact dezelfde argumenten pro en contra. Mensen die zich nog maar net met het thema bezighouden, denken dat ze voldoende argumenten hebben om in Leiden ruimere sluitingstijden voor elkaar te krijgen. Geloof me, het gaat je niet lukken!
In de jaren '80 zijn de sluitingstijden na een lange discussie tijdelijk verruimd, om een paar jaar later weer te worden teruggedraaid.
Een jaar of vijf geleden begon ik me er wederom in te verdiepen en kwam toen op internet tegen dat dezelfde discussie met dezelfde argumenten al loopt sinds het einde van de 19e eeuw.
Niet de 20e eeuw, maar de 19e.
Er is wat gezelligheid, openheid en ambitie betreft gewoon iets grondig mis met Leiden. Ik geloof ook dat dat de reden is dat Leiden van de 17e eeuw tot nu stelselmatig is afgezakt van de tweede stad van Nederland (vlak na Amsterdam) tot een middelgrote plaats van weinig betekenis.
Leiden - en Leienaren - zijn fantasieloos, ze zijn te vaak ergens tegen, ze hebben altijd wat te klagen, en ze kijken nooit verder dan hun neus lang is.
Wees er maar blij mee. Jullie kennen maar een deel van de overwegingen. Kijk eens naar Groningen of naar Engeland. De meest extreme hangpartijen toot 's ochtends vroeg, een totaal zatte binnenstad en cafe's waar mensen die niet werken steeds later komen en dus de anderen ook.
Vroeger in Engeland was het van zeven tot elf gewoon leuk. Met hele families die dan nog een volgende dag hadden. Nu braakt en hoereert de jeugdige onverantwoordelijke meute die altijd aangezogen schijnt te worden door extreme ongedisciplineerdheid de hele binnenstad snachts vol.
En de doden die in de gracht vallen en door onderkoeling verdrinken. Altijd tussen 4 en 5 snachts. Wees toch geen munitie van de gewetenloze horeca ( natuurlijk niet allemaal ). Zonder sluitingstijden verruwt het publiek, verdwijnen de burgers en geef je voorrang aan zwakkere groepen. Tony Blair heeft zich afschuwelijk vergist, denkt men daar nu. Weekend drie uur, door de week een uur. Natuurlijk wel nachtcafees met uitzonderingsvergunning. Leiden is goed bezig hiermee. Volkse meningen hebben vaak een adder onder het gras. Nou
Een hoop onzin: de party is helemaal niet over om 2 uur en het is helemaal geen conservatief beleid.
De enige regel is: Door de weeks voor 1 uur en Do, Vrij en Zat voor 2 uur BINNEN zijn ergens! .. en dan mag je het zo laat maken als je wil.
Een reactie posten