dinsdag 1 december 2009

Burgemeester prijst burgerinitiatief Stadslab Leiden

Burgemeester Henri Lenferink (foto) sloeg de spijker op zijn kop bij de opening van Stadslab Leiden op 27 november 2009. In zijn toespraak zei dat dit initiatief precies past bij Leiden.

Leiden precies de juiste grootte
Hij had het er eerder die dag over gehad met directeuren van de grote ziekenhuizen die hij op bezoek had. De grote steden beaamden dat hun stad zo groot was dat ze nooit iedereen konden mobiliseren in één initiatief, de wat kleinere gemeenten beaamden dat er niemand was om mee samen te werken. Leiden is precies groot genoeg om alles te hebben, en precies klein genoeg om een goed overzicht te hebben op wie wat doet en verbindingen te leggen. En om dit soort organisatievormen te laten ontstaan. Van die sterke kant kan Leiden nu met Stadslab Leiden de vruchten plukken.

Burgerinitiatief
Bovendien, zei de burgemeester, vindt hij dit initiatief zo goed omdat het uit de bevolking zelf komt. 'Lange tijd hebben wij op het gemeentehuis gedacht dat we de stad als een poppenspeler konden laten dansen. Dat idee van de maakbare samenleving is inmiddels wel geërodeerd.' Bovendien, gaf Lenferink aan, 'neemt op het stadhuis de slagkracht de komende jaren eerder af dan toe. Ik geloof in netwerkorganisaties als deze, want op het snijvlak van verschillende vakgebieden ontstaan initiatieven waar niemand anders op zou komen. Daarom ben ik ook hartstikke enthousiast. Het brengt de stad mijlenver vooruit.' Hij zei te hopen dat het enthousiasme overslaat naar het stadhuis, en dat de gemeente vervolgens zijn steentje aan de projecten kan bijdragen.

Geen opmerkingen: