dinsdag 13 oktober 2009

Veel belangstelling voor Havengebouw

De kans dat er iets heel bijzonders komt in het Havengebouw in Leiden groeit. Dagelijks melden zich horecaondernemers die interesse hebben - het gaat als een lopend vuurtje rond. Uit alle delen van het land. En tot mijn grote vreugde zijn er een aantal ondernemers bij die in het verleden de Nederlandse horecasector hebben verrijkt met hele bijzondere nieuwe concepten. Als één van hen die energie in Leiden zou willen steken, dan zou dat onze stad echt vooruit helpen.

Ontwikkelingsmogelijkheid
Veel is echter afhankelijk van hoe de gemeente Leiden zich uiteindelijk gaat opstellen. Mijn vurige wens - en die van velen met mij - is dat de afdeling Grondzaken gaat voor het beste concept, en niet noodzakelijkerwijs voor het hoogste bedrag. Dat ze het pand niet zuiver als af te stoten vastgoed ziet, maar als ontwikkelingsmogelijkheid. Dus niet gaat voor het korte termijn succes (één of twee ton meer verdienen), maar voor het lange termijn succes: een concept dat zo bijzonder is dat het gebouw een onweerstaanbare aantrekkingskracht krijgt. Zodanig dat het de buurt - een buurt met potentie - meetrekt. En daarmee Quartier Leyden verder brengt. In veel steden is die aanpak al gemeengoed.

Hard nodig
Behalve horecaondernemers reageren er ook veel Leidenaren zelf enthousiast op de ontwikkeling. "Jahaa, da's hard nodig in Leiden. Ik mis restaurant als Amsterdam (idd, in A'dam), waar je lekker & leuk kunt eten mét je kinderen", schrijft Regien Oomes op het Leiden Netwerk op LinkedIn. Pam de Groot schrijft: "Wat leuk dat er nu iets met dat prachtige pand gaat gebeuren. Ik zag daar aan de binnenkant van mijn ogen altijd al een mooi restaurant met een gezellig terras."

Bereikbaarheid
"Ben het met je eens dat het Havengebied een geweldig gebied is om tot ontwikkeling te brengen. Met een RGL en ringweg oost wordt het gebied nog heel goed bereikbaar ook!", reageert Ben Schuttenbeld, directeur van de Kamer van Koophandel. Hij biedt aan om de vraag onder alle horecaondernemers in de regio uit te zetten. En heeft dat inmiddels gedaan.

Bed & Breakfast
"Ik zou zo graag nog eens zien dat er een concept in Leiden komt a la De Waag in Amsterdam. Horeca en hotspot voor nieuwe media. Of is de Meelfabriek daar eerder terrein voor? ", vraagt Marieke Jas, Raad van Bestuur ROC Leiden zich af. "Natuurlijk kijkt het ROC graag mee ivm kansen voor leerbedrijven." En ze geeft nog een ander "omrij-idee": "Misschien kennen jullie het Duitse Manufactum; een zaak in ouderwets degelijke super-kwaliteitsspullen - voor wel-to-do mensen die hun oude huizen in stijl willen inrichten. Naast bed & breakfastdromen in het Oosten van het land, heb ik nog wel eens de droom om zoiets in Leiden te zien/doen."

Small luxury hotel
Het idee van ook slápen in het pand zit ook in het hoofd van een aantal horecaondernemers die reageerden. Doordat ook de buurpanden worden verkocht, en er twee of drie verdiepingen zijn, leent het gebouw zich kennelijk voor een klein, bijzonder hotel. Mijn favoriete kleine hotel is Hotel De Witte Lelie in Antwerpen, dat maar elf kamers telt (zie foto). Als zoiets in Leiden zou komen, dan zou ik er zo gaan slapen. Zelfs als staat m'n huis hemelsbreed maar drie kilometer verder. De gids 'Small Luxury Hotels of the World' is vaak bepalend naar welke stad we ons jaarlijkse weekendje weg plannen.

2 opmerkingen:

Herman Willem zei

Een zaak als Manufactum in Nederland, en dan als eerste in Leiden, zou werkelijk heel bijzonder zijn. Of de Haven daar en goede plek voor is weet ik niet. Misschien naast Puur op de Breestraat, ook al zo'n fijne nieuwe kwaliteitszaak.

Jeroen Maters zei

Ben vorige week voor het eerst bij Puur geweest. Inderdaad een hele mooie nieuwe winkel, mooi pand, goed eigentijds concept. Echt een aanvulling op het aanbod in de stad. Hoop dat de winkel inspiratiebron zal zijn voor andere ondernemers.