woensdag 14 oktober 2009

Omroep Den Haag

'Omroep West kan beter Omroep Den Haag worden genoemd', legt het Leidsch Dagblad vandaag als stelling voor aan hoofdredacteur Jan van Vegchel en directeur Gerard Milo. Een veel gehoorde klacht in Leiden.

De tegenargumenten die de hoofdredacteur geeft, zijn niet erg overtuigend. "Er komt nu eenmaal veel nieuws uit Den Haag", zegt de hoofdredacteur Jan van Vegchel. Maar als je ziet welke in mijn ogen belangrijke ontwikkelingen de omroep laat liggen in de berichtgeving over Leiden, vraag ik me af of de redactie wel een goed zicht heeft op wat er gaande is in Leiden (universiteit, biosciencepark, creatieve industrie, cultuur, grote en bijzondere nieuwbouwprojecten).

Haagse tongval
En: veel programma's zijn geen nieuwsprogramma's. Zo loopt een (Haagse) interviewer vaak mee met (Haagse) helden, Leidenaren heb ik nog niet gezien. Het verkeersjournaal gaat over Haagse straten. Etc. Dat is geen kwestie van 'waar zit de actualiteit', maar van bewuste keuzes van de redactie. Ook het feit dat een aantal interviewers met een flinke Haagse tongval kampen, versterkt het 'Den Haag' gevoel.

Evenredig?
"En op 3 oktober zijn we ook altijd in Leiden." Dat klinkt niet echt sterk. Alsof Leiden alleen opleeft met 3 oktober. Het is zo'n beetje het enige evenement in de stad waar weinig tot geen nieuws te halen is, als evenement waar tradities de boventoon voeren. De hoofdredacteur geeft aan dat hij met harde cijfers kan komen dat alle gebieden aan bod komen. Maar of ze ook evenredig aan bod komen? Ik vraag het me af.

3 opmerkingen:

Eric zei

En niet alleen Leiden komt er bekaaid van af.

Alle grote steden, zoals Alphen, Gouda, Zoetermeer of Delft daar gebeurt blijkbaar niets.

Radio West is eigenlijk zoals een lokale omroep zou kunnen klinken: nieuws uit de stad en de wijken. Beetje oubollig, dat wel.

De échte lokalo van Den Haag is PC-radio, niet echt dus.

Vergeleken met West is RTV Rijnmond een verademing.

Voor Leiden is Unity een uitdaging geworden ;)

Hayo zei

ze zijn op 3 oktober in leiden om dat j2tv dat graag voor ze produceert, en omdat joost toevallig bij rtvwest wat dingen doet. Zonder zijn persoonlijke inzet zou west helemaal niet in leiden zijn, op 3 okt.

Sjors zei

RTV West en de stadsomroep AT5 lijken als 2 druppels water op de elkaar. Zowel qua opzet als inhoud. Het enige verschil is de stad.