maandag 28 september 2009

Twintig minuten gemeenteraad

Via Sleutelstad.nl voor het eerst de Leidse raadsvergadering virtueel bijgewoond (te beluisteren vanaf 3:03:15). Te weten: de twintig minuten waarin de deelname van de gemeente Leiden in de Stichting Leiden Communicatiestad werd besproken. De gemeente subsidieert vier jaar jaarlijks voor 75.000 euro en de wethouder Economie wil in het bestuur plaatsnemen. Het was een wat verwarrende ervaring.

VVD tegen
De meeste weerstand kwam uit de hoek waar ik het het minste verwachtte: de VVD. Een ondernemerspartij, leerde ik al op de middelbare school. Een partij wiens wethouder Geertsema aan de basis van het Huis van de Communicatie stond. Die in het verkiezingsprogramma aangeeft te willen inzetten op het ontwikkelen van de communicatie- en ICT-sector. Een partij die recent het hoogste scoorde op de enquête op deze weblog welke partij de kennis- en creatieve economie het meeste brengt. Een coalitiepartij bovendien.

Leiden Groentenstad
Maar het bleek nu de partij die het meest tegen was. "Prima dat de stichting er is, maar daar hoeft geen gemeenschapsgeld en bestuursdeelname bij. De bedrijven kunnen dat prima zelf oplossen en we kunnen het vanuit de gemeente ook goed volgen via een accountmanager." En: "Waarom zouden we dan ook niet een stichting Leiden Groentenstad oprichten, want dat is ook goed voor de stad en zo kunnen we nog wel een paar branches noemen die het gezellig vinden om een wethouder in het bestuur te hebben."

Alleen maar meer tijdschriften en folders
De Stadspartij Leiden Ontzet was de enige die de stichting helemaal niet zag zitten. "Eerst moet de gemeente maar eens zelf wat beter gaan communiceren, over de RijnGouweLijn bijvoorbeeld. En zo'n stichting leidt alleen maar tot meer tijdschriften en folders door de brievenbus. Het is werkverschaffing voor hoger opgeleiden op kosten van de belastingbetaler", kon ik met enige moeite als kernpunten uit het betoog halen.

PvdA, CDA, CU en GroenLinks vóór
De grootste voorstanders betoonden zich PvdA, CDA en GroenLinks, hoewel het CDA en GroenLinks nog wel hun bedenkingen hebben of een gemeentebestuurder in het bestuur moet zitten dat hij als subsidiegever zelf subsidieert. En ook de ChristenUnie was vóór, mits er meetbare doelstellingen aan gekoppeld zouden zijn. Die waren er, vertelde de spreker van het CDA, maar waren kennelijk nog niet binnengekomen bij de CU. Overigens vond ik dat een terechte wens, die meetbare doelstellingen (aantallen extra arbeidsplaatsen etc.).

Meetbare doelstellingen
De andere partijen maakten niet van hun spreektijd gebruik bij dit agendapunt. Bij de stemming bleek dat D66 er -zo begrijp ik althans- gemend in zit. Het ene raadslid stemde vóór deelname van de gemeente in de stichting, de andere tegen. Onduidelijk bleef waarom. Eind van het liedje was dat de gemeente gaat participeren met subsidie, maar dat er wel meetbare doelstellingen zullen zijn op basis waarvan het effect van de stichting wordt beoordeeld.

Geen opmerkingen: