Toen wij met Maters & Hermsen begonnen, kregen we van de gemeente Leiden een startsubsidie. Het eerste jaar hoefden we maar 70% van de normale huurprijs te betalen in het Tieleman & Dros-complex, het tweede jaar 80%, het derde jaar 90% en pas vanaf het vierde jaar betaalden we de volle mep. Daardoor hadden we de tijd om ons bedrijf op te bouwen. Nu bieden we directe werkgelegenheid in Leiden aan veertig mensen, en indirect aan nog eens een mannetje of wat.
Klantenkring opbouwen
Eigenlijk zou je zo'n regeling ook voor startende (eenmans)winkels moeten hebben. Mensen die een winkeltje starten, gaan nu eenmaal niet in zo'n bedrijvenverzamelgebouw. Die zoeken een klein pandje bv ergens in het Pieterswijk. Ze zouden op dezelfde manier de gelegenheid moeten hebben om drie jaar een klantenkring op te bouwen. Want dat gaat zeker in de detailhandel niet eenvoudig.
Minder uitkeringen
Dat levert verschillende voordelen op. Ten eerste maak je de stap kleiner voor mensen met een uitkering om voor zichzelf te beginnen (scheelt uitkeringen) en vergroot je de werkgelegenheid in de stad. Ten tweede voeg je meer bijzondere winkels toe aan een stad die voorlaatste staat op de ranglijst van beste winkelsteden in Nederland. En ten derde maak je de binnenstad mooier: al die lege etalages in de stad op dit moment zijn een treurig gezicht. En je voert tegelijkertijd een eerlijker beleid, waarbij winkeliers dezelfde kansen krijgen als bedrijven in kantoren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten