woensdag 9 september 2009

Allochtonen als succesfactor voor de stad

Veel buitenlanders in je stad wordt in toenemende mate gezien als een probleem. Zie de opkomst van de extreem-rechtse partijen. De beroemde Amerikaanse econoom Richard Florida kijkt daar heel anders naar. Hij ziet de aanwezigheid van veel verschillende bevolkingsgroepen juist als één van de succesfactoren van een economisch goed functionerende stad. Uit zijn onderzoek blijkt dat bijna alle succesvolle wereldsteden van dit moment kunnen putten uit een rijk aanbod aan bevolkingsgroepen.

Witte stad
Leiden is voor een stad in de Randstad ongelofelijk wit. Nog geen 15% van de bevolking heeft een niet-Westerse achtergrond. We hebben nauwelijks mensen uit het gastarbeiders- en koloniale verleden van Nederland. Negen procent van de bevolking heeft zijn origine in Marokko, Turkije, Suriname of de Antillen. Bijna zes procent komt uit andere niet-westerse landen. Nog weinig, als je bedenkt dat wij bekend staan als Stad van Vluchtelingen.

Winkelfeest
Buitenlandse bevolkingsgroepen voegen wat toe aan je stad. Ik denk aan de grotendeels blanke klandizie van de levendige Marokaanse levensmiddelenwinkel Mabrouk en het Surinaamse afhaalrestaurant Moksi op de Nieuwe Beestenmarkt. Een feest om daar te winkelen. De enige plek waar ik mijn kleren kan laten maken is bij de Turkse naaiateliers (mijn oma is al een tijdje overleden). Bij de Turkse kapper kun je je baard nog laten scheren. Wat een luxe! En dat Leiden landelijk op de 9e plaats staat als het gaat om het culinaire aanbod (o.a. door een groot aantal diverse keukens) komt voor een belangrijk deel door de veelheid aan bevolkingsgroepen. Mijn cursus Spaans werd - o heerlijk - gegeven door een hartstochtelijke Spaanse. Salsa, tango en merinque kun je leren van mensen die daadwerkelijk uit de landen komen waar het de nationale dans is - niet door Nederlandse stramme heupen. En ga zo maar door.

Kennismigranten
Daarnaast heeft ruim 12% van de buitenlandse Leidenaren een westerse achtergrond. Veelal mensen die voor hun werk (universiteit, bio science, ESA Estec etc.) of voor de liefde hierheen zijn verhuisd. Kennismigranten die je keihard nodig hebt om als stad internationaal te kunnen concurreren als universiteit, als bedrijfsleven.

Leiden krimpt
En raakt onze stad vol met 'al die buitenlanders'? Ik dacht het niet. Het aantal niet-westerse allochtonen groeide in 2008 met 1,5%, het aantal westerse allochtonen met 2,6%. Een toenemende druk op de huizen- en banenmarkt? Ik dacht het niet. Leiden behoort tot de helft van steden in de wereld die aan het krimpen zijn, de 'shrinking cities'. Ook in 2008 nam het aantal inwoners verder af, met 73 mensen om precies te zijn.

Cijfers komen uit het Statistisch Jaarboek van de Gemeente Leiden.

1 opmerking:

Abdel zei

Beste Jeroen,

Een mooi insteek die je maakt om aan te geven hoe het er echt voor staat en de waanbeelden over allochtonen weerlegt. Waar ik op zoek naar ben (en daarom dus op deze link ben gekomen), zijn projecten/initiatieven gericht op allochtonen en ondernemerschap in Leiden. Samen met een collega uit Leiden willen we nagaan of succesvolle projecten die ik elders heb uitgevoerd ook in Leiden te initieren zijn.

Wellicht dat hetgeen waar jij mee bezig bent ook een aanknopingspunt kan zijn.
Voor een eventueel contact ben ik bereikbaar op info@miopartner.nl.

Vriendelijke groet,
Abdel Harchaoui