maandag 8 juni 2009

Lelijke plekken deel 7: hekkenpark aan de Maresingel

Ik moest denken aan Guantánamo Bay toen ik de hekkenzee zag tussen de E.ON-centrale aan de Langegracht en de Maresingel. Dit is zo erg om te huilen dat het eigenlijk weer om te lachen is. Het lijkt er wel een showroom van hekkenfabrikanten.

Het begint bij de kinderopvang van Catalpa, met een hek om kinderen binnen te houden. Dan een hek rondom de centrale, om bezoekers buiten te houden. Binnen dat het is een nieuw gasverdeelstation nóg een keer omgeven door een hek, om kennelijk de mensen die door hek 1 heen waren gebroken, alsnog tegen te houden. De dam met de Maresingel: een hek. De mooie monumentale voormalige gasfabrieken: helemaal omhekt, als leeuwen in de dierentuin. Dan snijdt er nog een behekt corridor dwars over het terrein: de resultante van convenant met de buurt om de dak- en thuislozen naar de ingang van Nieuwe Energie te begeleiden. Dan weer een hek om de parkeerplaats van NUON. En dan ben ik er waarschijnlijk nog een paar vergeten.

Wat zeur je nou, zou je zeggen. Nou: dat gebiedje rondom die dam is toevallig een van de mooiste en meest kansrijke locaties in de binnenstad. Twee mooie voormalige gasfabrieken waar je geweldige dingen mee kunt doen. Grote lege ruimtes waar nu auto's op staan, maar waar je echt kwaliteit kunt toevoegen aan de binnenstad. Nieuwe gebouwen met spannende architectuur, of leeglaten en daar evenementen houden. Nieuw Leyden en Nieuwe Energie vlakbij. Een in potentie prachtige singel.


Weg met die hekken, en ontwikkelen die boel! Te beginnen met het aanleggen van de Leiden Promenade, het wandelpand langs de binnenkant van de Leidse singels. En neem dan meteen die dam mee, die nu al het scheepvaartverkeer tegenhoudt!

Geen opmerkingen: