donderdag 4 juni 2009

Cultuurmakelaar: de eerste honderd gesprekken

De nieuwe cultuurmakelaar Erica Haffmans is na drie maanden goed op dreef in Leiden. Ze heeft bijna honderd gesprekken gevoerd met culturele en andere partijen in de stad, vertelde ze zaterdag 30 mei in het Leidsch Dagblad.

Ze zegt een hoop zinvolle dingen in de krant. Bijvoorbeeld dat de musea meer bij de stad moeten worden betrokken. Nu rijden tienduizenden mensen af en aan naar Naturalis, maar profiteert de stad zelf er niet heel veel van. Ook heeft ze het over de ongeorganiseerdheid van de culturele sector, die daardoor nauweljks een vuist kan maken richting politiek: helemaal mee eens.

Ze vertelt dat het haar opvalt dat het succes van cultuur te veel wordt afgemeten aan het aantal verkochte kopjes koffie, en dat we meer moeten uitgaan van cultuur als zodanig. Als er en passant ook nog toeristen worden getrokken, is dat mooi. En verder: het LAKtheater staat volgens haar op de verkeerde plaats, kan beter naar de Meelfabriek verhuizen.

Eindelijk iemand die vanuit een bredere blik naar de cultuur in de stad kijkt. En met het Cultuurfonds heeft ze vier ton (helft gemeente, andere helft Fonds 1818) om die cultuur gericht te ontwikkelen ook.

Geen opmerkingen: