maandag 18 mei 2009

Narcissen kweken tegen ziektes

Een mooi voorbeeld van geslaagde samenwerking tussen Universiteit Leiden en bedrijfsleven is Holland Biodiversity. Dat is al in 2003 opgericht naar aanleiding van de ontdekking van galantamine in narcissen. Ik kwam ze pas op het spoor bij het maken van een bookazine over Leiden als creatieve stad.

In Holland Biodiversity werken kwekers van narcissen uit de bollenstreek en de afdeling Farmacognosie van de Leidse Universiteit samen. Holland Biodiversity wint stoffen uit bolgewassen die synthetische stoffen in de farmaceutische en cosmetische industrie kunnen vervangen. Doelstelling van Holland Biodiversity, wat betreft het onderzoek naar narcissen, is het verhogen van de hoeveelheid galantamine in de bol door teeltomstandigheden te beïnvloeden.

Galantamine wordt onder meer gebruikt tegen de Ziekte van Alzheimer, waar in Nederland ruim 270.000 mensen aan lijden. Door de vergrijzing van de bevolking en de stijgende levensverwachting zal dit aantal flink stijgen. Alzheimer Nederland en Holland Biodiversity zijn twee maanden geleden gestart met een promotiecampagne om de verkoop van narcissen stimuleren. Een deel van de opbrengsten wordt gedoneerd aan Alzheimer Nederland ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Geen opmerkingen: