Fantastisch goed georganiseerd door het comité. Meest omvangrijke en bijzondere programma van Nederland. Altijd weer een paar intrigerende nieuwe historische panden waar je binnen mag kijken. Het leukst zijn natuurlijk de panden waar je normaal níet binnen mag, zoals woonhuizen. Ook om stiekem te kijken hoe ze het hebben ingericht. Onze badkamerinrichting is er een rechtstreeks gevolg van. Elk jaar september.
2. Singelloop
Supergezellig, laagdrempelig, gezond evenement als opwarmer naar de Leiden Marathon. Een lang lint van enthousiaste toeschouwers langs de kant. Lengte nét in orde om samen met basisschoolkind te rennen. Samen trots. Binnenkort, op 23 april.
Druk genoeg om anoniem veel, heel veel kunst te bekijken. Ideaal als je een galeriefobie hebt, zoals ik. Ben altijd bang dat ik als enige in zo'n galerie sta, het niks vindt en dat me dan door kunstenaar in kwestie wordt gevraagd wat ik ervan vindt. Bij de Kunstroute kun je ongegeneerd rondwandelen en kom je altijd wel een paar prachtwerken tegen. Om hebberig van te worden. Elk jaar in september.
4. Leids Film Festival
Je voelt het jongehondenenthousiasme van de organisatoren overal in de stad. Werkt aanstekelijk, niet zo belegen als veel andere (film)festivals. Retegoeie programmering wordt hier gekoppeld aan creatieve invalshoeken. Pizza eten en Italiaanse films kijken op doek in de prachtige tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden bijvoorbeeld. Jaarlijks in oktober.
5. Werfpop
Vorig jaar voor het eerst in tijden weer geweest met nichtje. Aangenaam verrast door de bijzonder relaxete sfeer en de strakke organisatie in de Leidse Hout. Haalt het (nog) niet bij de echt grote popfestivals, maar voor een zaterdag vol goede muziek en gezelligheid prima. Elk jaar juli.
6. Leiden Marathon
Soms is de vibe vooraf bijna net zo leuk als het evenement zelf. 'Hoeveel ga jij lopen?' 'Wat voor tijd wil je lopen?' klinkt het al weken van tevoren. En dan die eindeloze rij excuses om dit jaar niet te lopen, of de tien in plaats van de twintig. Hoeveel blessures kan een mens hebben? Ik ben er dit jaar weer bij (tenzij mijn shin splints opspelen). En zo niet, dan ga ik aanmoedigen. In de Jacob Catslaan, waar de bewoners er elk jaar weer een feestje van maken. Jaarlijks in mei.
7. Leidens ontzet
Vroeger: bandjes kijken. Nu: poppenkast kijken en spijkerpoepen. Vorig jaar voor het eerst het hele programma meegemaakt in de entourage van de burgemeester. Da's wel een hele andere kant dan de dronken vechtpartijen op het lunapark. De saamhorigheid van het koraalzingen, het ontroerende optreden van blazers in de Pieterskerk ... Heel bijzonder. Officieel op 3 oktober, maar de leukste avond is op 2 oktober.
8. El Cid week
Ooit mijn vrouw ontmoet tijdens de El Cid week. Maar ook als niet-deelnemer is de introductieweek van de universiteit geweldig. Al die bleue frisgewassen provinciegezichten met linnen tasjes en straatnamengidsen. Heerlijk. Op 1 ding na: ik voel me steeds meer een ouwe zak. Jaarlijks in augustus.
9. Koninginnedag
De leukste editie was de dag dat de koningin Leiden bezocht en langs ons kantoorpand (Latijnse School) liep. Maar elk jaar gaan we graag even de stad in met de kinderen. Spelletjes, sport, theater: d'r is altijd wel wat te doen. Nog steeds op 30 april.
10. Festival De Verleiding
Mijn 'eigen' festival over communicatie, in Nieuwe Energie. Beetje onbescheiden, maar vooral opgenomen om aan te kondigen dat er een tweede editie komt: volgend jaar maart. Oók leuk als communicatie niet je beroep is.
D'r zijn natuurlijk nog veel meer leuke evenementen, zoals Festival Key of Life, Museumnacht, Wetenschapsdag en de Lakenfeesten, maar die ken ik niet goed genoeg om ze te kunnen ranken.
Tipperdetip:
De Singelpromenade op 6 juni. Dit jaar voor het eerst. Een wandeling van 6 kilometer voor het hele gezin door de parken aan de binnenkant van de singels, met een proeverij van het beste dat Leiden te bieden heeft om zelf te doen. Van wetenschap tot ZZ Leiden, van theater tot kunst, van spelen tot natuur beleven.
3 opmerkingen:
Oef, geen Peurbakkentocht! Geen Leidse Lakenfeesten! Je hebt duidelijk geen zin in herrie in Leiden, beste Jeroen! Nou, ik ook niet. Leiden heeft geen lawaai nodig om aantrekkelijk te zijn. Hartelijke groet!
Hai, ik heb geen hekel aan lawaai hoor. Het hangt helemaal van de kwaliteit vanhet lawaai af. Werfpop is in m'n achtertuin en ik laat de deuren dan graag wagenwijd open staan. Het mooiste concert dat ik ooit hoorde was in de achtertuin bij mijn opa en oma in Nijmegen. Pink Floyd in het Goffertpark, drie kilometer verder (gunstige windrichting).
Laten we dan onderscheid maken tussen HERRIE (niet gewenst) en LAWAAI (niet niet gewenst). HERRIE is het gedreun van beats op het Stadhuisplein waardoor straatmuzikanten en koortjes worden overstemd. HERRIE zijn de basboxen op de boten tijdens de peurbakkentocht (die zonder die HERRIE niet minder leuk zou zijn). HERRIE zijn de optrekkende motoren op de Churchilllaan die een nachtmerrie moeten zijn voor de bewoners van het Jac. Urlusplantsoen. HERRIE zijn de opgevoerde brommertjes op de Breestraat. LAWAAI is de levendigheid van een bruisende stad, met 3 October & Lakenfeesten, Marathon, Singelloop, Peurbakkentocht & Koninginnedag, maar dan zonder de zinloze decibels. Want die zijn echt nergens voor nodig.
Een reactie posten