vrijdag 6 maart 2009

Brainstormboot en regelzucht

Wij willen een kleine sloep voor de deur van ons kantoor aan de Herengracht. Een brainstormboot. Waarmee we ook gasten van het station kunnen ophalen, en klanten kunnen rondvaren om te laten zien hoe mooi Leiden is. En in het weekeinde met de gezinnen er op uit natuurlijk. Aan de kades zijn nog lege plekken. Geen probleem zou je zeggen. Maar dan reken je buiten de gemeente Leiden.

Wij blijken een Bedrijfsvaartuig te hebben, en Bedrijfsvaartuigen mogen niet naast Pleziervaartuigen liggen. Aldus het Ligplaatsenplan Bedrijfsvaartuigen. Want dat geeft een rommelig beeld. Maar ons Bedrijfsvaartuig ziet er exact hetzelfde uit als de particuliere sloep van de buurman. Hoezo verrommeling?

En dan blijkt er een nieuwe regel te zijn gemaakt (dacht dat we bezig waren met minder regels?) dat op de Herengracht geen ligplaatsen meer mogen zijn om het historisch gezicht intact te houden. Wie heeft dat nou weer bedacht? Bekijk de foto maar eens en probeer de boten weg te denken. Maakt dat het gezicht er nou echt veel fraaier op?

Als je die sloepen daar weghaalt, hou je kale kades over. Nee, dat is een fraai gezicht. En bovendien krijg je een nog beter uitzicht op de auto's die er achter zijn geparkeerd. Ik zie liever een boot dan blik vanuit mijn raam.

Plus: de bedoeling was toch dat we de binnenstad levendiger zouden maken? Daar horen toch geen doodse grachten bij? Maar levendige grachten, waar in het voorjaar alle bootbezitters lekker hun boot aan het opknappen zijn, en waar ze in het voorjaar lekker in liggen te luieren met een boek in de hand? Een constant wisselend levendig decor, daar kijk ik liever naar. En ik denk zelfs die verdwaalde toerist die af en toe langs de Herengracht loopt ook.

En historisch? Boten liggen al aan de Herengracht afgemeerd voordat er huizen stonden. Door boten op de Herengracht weg te halen, maak je de gracht juist minder historisch correct. Dus zelfs voor de verstokte 'we brengen alles weer terug in de tijd van toen'-Leidenaars moet dit geen goed idee zijn.

Geen opmerkingen: