vrijdag 27 februari 2009

We hebben een hefboom nodig

Een idee dat afgelopen woensdag bij de presentatie van de structuurvisie op Leiden meerdere keren naar boven kwam: Leiden heeft een soort hefboom nodig. Eén project dat zo tot de verbeelding spreekt en dat zo goed gaat in de uitvoering, dat het dé bron van inspiratie vormt voor andere projecten in Leiden die maar niet van de grond lijken te komen (stationsomgeving, Aalmarktproject etc.). Ik ben het daar helemaal mee eens.

In het binnen- en buitenland zie je in diverse steden van dit soort projecten die de hele stad omhoog tillen. Het Guggenheim Museum in Bilbao (zie foto). Het Groninger Museum in Groningen. Hotel New York in Rotterdam. Centre Pompidou in Parijs. Etcetera. Ontwikkelingen die gebieden en steden internationaal op de kaart hebben gezet.

Meelfabriek
Op de vraag welk project dat in Leiden dan zou kunnen zijn, kwamen verschillende antwoorden. Pieter van Woensel hoopt dat hij binnen een aantal jaren toch de eerste hijskranen ziet rondom de Aalmarkt, en dat mensen daardoor gaan denken: 'Er kan toch wel wat in Leiden.' Stadsbouwmeester Donald Lambert zag het meeste in een groot park tussen Leidschendam en de Oostvlietpolder, met daarin kwaliteitvol wonen en werken. Directeur Christoffel Klap van Portaal noemde de omgeving rondom de Meelfabriek: 'Dat is geen kinderachtig project. Als we daar nou eens gezamenlijk achter gaan staan en het hele gebied inclusief de parken er omheen aanpakken.'

Ik heb met Christoffel Klap het gevoel dat de Meelfabriek een goede hefboom zou kunnen zijn op kortere (vijf jaar) termijn. Eén van de beste architecten ter wereld, het hele project in de hand van één ontwikkelaar, het bestemmingsplan al rond, een groot project (43.000 m2). En een combinatie van allerlei functies die nu in de stad ontbreken, zoals een designhotel en tot de verbeelding sprekende congresruimtes. Er zijn al gesprekken gaande over het gezamenlijk opknappen van de parken en andere gebieden rondom de Meelfabriek.

Geen opmerkingen: