dinsdag 27 januari 2009

Rijngouwelijn langs Quartier Leyden

Over een paar jaar loopt de Rijngouwelijn dwars door Leiden. Een snelle lightrailverbinding van Gouda via Leiden naar Katwijk en Noordwijk. Aanvankelijk was de lijn gepland door een van de twee hoofdwinkelstraten, de Breestraat. Maar na groot verzet uit de stad is als alternatief trace voor de Hooigracht - Langegracht gekozen.

Voor Quartier Leyden, de nieuwe creatieve, culturele stadswijk die zich aan de noordoostrand van Leiden ontwikkelt, is dat fantastisch nieuws. De Rijngouwelijn loopt straks precies langs het hele gebied. Daardoor wordt de bereikbaarheid niet alleen veel beter, maar zo'n snelle lightrail geeft het gebied ook extra allure.

De creatieve bedrijven en onderwijsinstellingen in Nieuwe Energie krijgen bijvoorbeeld een halte vlak voor de deur, net als alle culturele instellingen in het cultuurkwartier (Scheltema, LVC, Schouwburg). Ook naar de Meelfabriek en de Haven is het nog maar een klein stukje lopen. Ideaal voor bezoekers die vanaf het station naar de oostkant van de binnenstad willen.

Geen opmerkingen: