vrijdag 19 december 2008

Restaurants in Leiden: goed niveau, maar nog geen Michelinster

De culinaire kwaliteit van een stad is belangrijk voor het binden van de creatieve klasse, blijkt uit onderzoek. Leiden is de tiende stad van Nederland als het gaat om de culinaire kwaliteit. Dat leek mij vrij hoog, gezien het grote aantal eetcafés. Dus de Michelingids 2008 er maar eens bijgepakt. En Leiden vergeleken met steden in de buurt van dezelfde omvang. De gids vindt acht restaurants in Leiden het vermelden waard. Is dat veel? Ja, best wel. Maar het kan nog beter.

Zeer comfortabel zijn volgens de recensenten Woods en Engelbertha Hoeve. Het predikaat 'gerieflijk' krijgen het Prentenkabinet, In den Doofpot (winnaar Wijnkaart van het jaar 2009 Gault Millau), La Cloche en Fabers (sinds september Restaurant Dartel geheten). En 'vrij gerieflijk' zijn De Jonge Koekop en Disgenoten.

Leiden doet het inderdaad beter dan vergelijkbare Hollandse steden. Ter vergelijking: Delft scoort 3x gerieflijk en 2x vrij gerieflijk. Haarlem 1x gerieflijk en 2x vrij gerieflijk. En Dordrecht 2x gerieflijk en 2x vrij gerieflijk.

Een Michelinster -waarvoor zuiver naar de kwaliteit van de keuken wordt gekeken- ontbreekt nog in Leiden, helaas. Wilfred Tegelaar van Restaurant Woods (zie foto) wil een ster koken, maar dat lukte dit jaar nog niet. In het naburige Warmond kreeg Restaurant De Moerbei vorige maand wél zijn eerste ster. Latour in Huis ter Duin in Noordwijk had er al heen. Voorlopig nog een klein stukje rijden dus om de landelijke top op je bord te vinden.

Geen opmerkingen: