zondag 7 december 2008

Mooie gebouwen kijken

De mooiste nieuwe en mooist gerenoveerde gebouwen van Leiden staan in de etalage. Letterlijk. Tot 11 januari 2009 kun je ze bekijken achter de ramen van het RAP Architectuurcentrum aan de Nieuwstraat 33. Het RAP hield een wedstrijd op internet, ruim duizend mensen brachten een stem uit. Het onderwijsgebouw van het LUMC won in de categorie 'nieuwbouw'. Het Kamerlingh Onnesgebouw in de categorie 'bestaand gebouw, nieuwe bestemming.'

Twee gebouwen van de universiteit gaan dus met de eer strijken. Mijn persoonlijke favorieten in de categorie 'bestaand gebouw, nieuwe bestemming' haalden het net niet: Nieuwe Energie en atelier/winkel van Studio Ewald Jamin aan de Ketelboetersteeg 17a. Zou er een wedstrijd 'mooiste tuin van Leiden' georganiseerd worden, dan zou deze laatste opnieuw een goede kans maken! Je moet er zeker eens gaan kijken.

1 opmerking:

e-klad zei

Het zijn uiteindelijk 1600 stemmers geworden op nieuwbouw en herbestemming. Nieuwe Energie is overtroffen door Kamerlingh Onnes, maar dat zegt waarschijnlijk meer over de bekendheid van een gebouw dan over de kwaliteit ervan.

De komende jaren zal veel interessante achitectuur verschijnen in en rond Leiden. Denk alleen eens aan de scholenbouw met het ROC-Lammenschans als gedurfd en innovatief project. Over drie jaar geeft het RAP Architectuurcentrum weer een stand van zaken. Eerlijk gezegd reken ik erop dat de wat arme bouwperiode van de laatste 5 jaar sterk overtroffen gaat worden.

Michel de Bakker , namens het RAP architectuurcentrum, gevestigd tegenover de Hooglandse kerk.