donderdag 4 december 2008

Huis van de Communicatie in de Meelfabriek

Het wordt mooi, het Huis van de Communicatie in De Meelfabriek. Mooier dan ik dacht. En dat was al mooi. Vandaag besprak architect Peter Zumthor de voortgang met onder anderen wethouders Pieter van Woensel en Jan-Jaap de Haan.

De kantoren in het Huis van de Communicatie zijn op een waanzinnig ingenieuze manier in meerdere gebouwen verweven met de woningen, het designhotel, het restaurant, het fitness & wellnessdeel en de culturele functies in de gebouwen. Met loopbruggen op diverse hoogtes van het ene naar het andere gebouw. Kleine kantoren en incubator ruimtes voor startende communicatiebedrijven, en grotere kantoren voor gevestigde namen. Ik kan niet wachten tot het klaar is.

Het is geweldig om Peter Zumthor van dichtbij bezig te zien. Hij besteedt aandacht aan werkelijk alles, tot in de details. Alles moet goed zijn. Vandaag wilde hij eerst een uitgebreide rondleiding in de Hortus Botanicus als inspiratie om van het toekomstige park op het Meelfabriekterrein iets heel bijzonders te maken (zie foto). Alle parken rondom De Meelfabriek krijgen een flinke opknapbeurt, is de bedoeling. De Leidse speeltuinontwerpster Suzanne van Ginneken presenteerde het plan voor het Oosterpark dat ze samen met buurtbewoners ontwierp.

Peter Zumthor heeft inmiddels vrijwel alle belangrijkste architectuurprijzen ter wereld gewonnen. De Carlsberg Architectuurprijs, ook wel de Nobelprijs voor de architectuur genoemd, en twee maanden geleden de Premium Imperiale Prize in Japan. Een speciaal team van de beste jonge architecten uit Nederland, Zwitserland, Italie en Frankrijk werkt vanuit Zumthor's studio in het Zwitserse Haldenstein aan -naar ik hoop- het nieuwste prijswinnende project. In Leiden.

Geen opmerkingen: