dinsdag 13 april 2010

Zumthor presenteert plan Meelfabriek

Architect Peter Zumthor presenteerde gistermiddag zijn plannen voor de Meelfabriek in Leiden. Nog niets is definitief, maar zo langzamerhand wordt wel duidelijk welke functies gebouwen krijgen en welke sfeer er zal ontstaan. De presentatie vond plaats op een conferentie georganiseerd door het ministerie van OCW over de modernisering van de monumentenzorg. De Meelfabriek is uitgeroepen als toonbeeld van dat beleid. Ruim 300 bezoekers vergaapten zich aan de beelden. Sinds vanochtend staat het hele plan op de site van de Meelfabriek.

Vanaf vandaag worden de ideeën doorgerekend op haalbaarheid. Vanaf volgend jaar gaat er gebouwd worden, zo is nu de verwachting. Hier wat van mijn favoriete plaatjes uit de presentatie.

Restaurant in het Huis van de Communicatie.Meegroeiende kantoren in het Huis van de Communicatie in de Staalgebouwen. De transparante kasten die je ziet vormen de afscheiding. Naar verwachting wordt zo'n 5000 m2 kantoorruimte.


Het Meelmagazijn krijgt restaurant en café met zonneterras langs de singel en een fitness & spa op de verdiepingen daarboven. Hier zie je hoe prachtig de constructie met grote betonnen pilaren eigenlijk is, en hoe die straks in volle glorie te zien is als de facades van glas worden.


Voorbeeld van een loft in de Staalgebouwen, met spectaculair uitzicht over de stad en de zee.Buitenkant van de Staalgebouwen, mét nieuwe gracht en brug.De Schoonmakerij by night. Hier is een combinatie van kantoren en wonen gepland.Het Ketelhuis, het oudste deel van de Meelfabriek, wordt een centrum voor workshops, kleine conferenties en cultuur. Op de bovenste verdieping, onder het ronde dak, kun je bijvoorbeeld films vertonen.Alleen van het Ketelhuis blijven de (bakstenen) gevels staan. De workshopruimtes zoals deze hebben dan ook de meest historische uitstraling.Meest spectaculaire ingenieuze ontwerp vind ik dat van het hotel in het Silogebouw (die witte gevel met de zonnewijzer erop). Dit is de lobby, dat met die hoge pilaren een soort kathedraal-achtige ambiance krijgt.Ongelofelijk zijn de kamers die van bovenaf in de silo's geplaatst worden. Slapen in silo's, ik kon me er tot voor kort niets bij voorstellen. Nu wel.


Een skywalk verbindt de kamers tussen de 40 meter hoge silo's.Nog een foto van het interieur van een hotelkamer, met verzonken bad in de grond.De Meelfabriek krijgt een eigen haven, tussen het Molengebouw (House of Fashion & Design) en het Silogebouw (hotel). Gasten van de Meelfabriek worden opgehaald en weer terug naar de stad gebracht met een eigen watertaxiservice. Peter Zumthor ontwerpt de boten.Er komen twee nieuwe woontorens op het terrein, kleiner maar exclusiever dan oorspronkelijk in het plan. Greenhouses noemt Peter Zumthor ze, hij heeft zich laten inspireren door de kassen in de Hortus Botanicus van Leiden. Hij heeft zelfs al een selectie gemaakt met specialisten van de hortus welke bijzondere planten het goed doen in een woongebouw, en gaat dat testen in zijn eigen huis in Haldenstein.


Overzicht van de functies op de begane grond van de diverse gebouwen (even dubbelklikken om de teksten te kunnen lezen).


Overzicht van de functies van de gebouwen, park en plein (ook even dubbelklikken).


Op de begane grond van de Staalgebouwen is een food market gepland.Met het hotel het meest bijzondere ontwerp van het plan, vind ik de fitness & spa in het Meelmagazijn.

De baden van de welness in het Meelmagazijn zijn gesitueerd op de bovenste verdiepingen. De pilaren van de gebouwen moesten massa's meel kunnen dragen, dus ze kunnen ook met gemak watermassa's dragen.Studentenhuisvesting en Meelfabriek Park zijn met elkaar geïntegreerd. Voor het park deed Zumthor ideeën op bij de Hortus.Adembenemende buitenkant van het Molengebouw, waar ateliers voor ontwerpers, expositieruimtes en horeca gepland zijn.

6 opmerkingen:

Unknown zei

Wauauauauauauauw!

Wiesigheid zei

Prachtig! Ik heb er nu al zin in!

Unknown zei

Ik betwijfel of ik over 5/10 jaar echt dit uitzicht heb, maar het ziet er fantastisch uit in elk geval!

ruud zei

Ik wil nog wel een keertje verhuizen naar binnen de Singel. Hoeft niet direct maar over een paar jaar is ok. Ik zet de Meelfabriek op de short list.

Cor Arnoldus zei

Ziet er mooi uit. Ik kijk iedere dag vanuit de Zeeheldenbuurt naar de fabriek. Ik zou het jammer vinden dat de bovemste krans van de silo met de leidsche sleutels verloren gaat. Mooi al dat staal. Alleen denk ik dat al dat staal ingepakt moet worden met brand werend materiaal,dan is het hele plan anders geworden. Bouw besluit en brandweer moeten er zeker nog naar kijken?

Unknown zei

Ziet er erg mooi uit, fijn dat er nu echt iets gaat gebeuren. Ook ik kijk er vanuit ons huis op uit. Hopelijk komt de genoemde kinderopvang er inderdaad!